Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Добрев: Детайлните сметки за ток довели до общественото недоволство

Добрев: Детайлните сметки за ток довели до общественото недоволство

Отскоро енергодружествата в България са задължени да правят „разшифровка” на фактурите, които пращат на потребителите си. В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена.

Отскоро енергодружествата в България са задължени да правят „разшифровка” на фактурите, които пращат на потребителите си. В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. "Това не е нещо ново, просто сега се вижда в сметката, прави впечатление и предизвиква общественото недоволство", коментира министър Добрев пред bTV.

По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място. По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място.

"Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.   Той на свой ред се захвана с „разшифроването” на някои сметки, постъпили от недоволни граждани. Една от тях, показваща реално потребление от 162 лева и крайна цена от 410 лева, всъщност не учуди икономическия министър.  

„Тези 162 лева са чистата стойност на тока за енергопроизводителите – АЕЦ „Козлодуй”, например. Но от Козлодуй, примерно, този ток трябва да стигне до Бургас – това става чрез преносната мрежа и се заплаща отделно. След като стигне до Бургас, електроенергията трябва да мине през разпределителната мрежа вътре в града – грубо казано през кабелите, това също е отделна такса. Отделно има цена за поддържане на генерации като студен резерв, например ВЕЦ-овете стоят в постоянна готовност. Плащаме и за амортизацията на мрежата и т.н.”, обясни Делян Добрев, който призна, че не си спомня своята лична сметка за декември, тъй като тя се плащала автоматично от заплатата му.  

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър. Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.

Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра.   Добрев допълни, че всички държавни институции, които имат отношение към високите сметки за ток, са започнали проверка. Сред тях са Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. "Всички подадени сигнали при нас и при Държавната комисия по енергийно и водно регулиране – тези сигнали ние ще изпратим на българския Институт по метеорология, да направи проверка на електромерите", допълни Добрев.      

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, коментира омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен. "Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление, без да имат радиатори", заяви още той.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега