Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Драгомир Стойнев: Държавата няма пари за "Белене"

Драгомир Стойнев: Държавата няма пари за "Белене"

Енергийният министър Драгомир Стойнев бе категоричен, че няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене". "Бившето управление подписа няколко анекса, така работата по АЕЦ "Белене" се задълбочи - спряха проекта, последва иск, наета е кантора с доста добро реноме, която ще ни защитава. Нещата ще се решат в съда", заяви той пред bTV.

Енергийният министър Драгомир Стойнев бе категоричен, че няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене"."Бившето управление подписа няколко анекса, така работата по АЕЦ "Белене" се задълбочи - спряха проекта, последва иск, наета е кантора с доста добро реноме, която ще ни защитава. Нещата ще се решат в съда", заяви той пред bTV.

Стойнев допълни, че кабинетът "Орешарски" не е преговарял с Русия за рестарт на "Белене". "Нямаме финансова възможност да строим, което означава, че на този етап проектът няма развитие", допълни той.Според него е необходимо да се направи техническа проверка на проекта и с оглед на бъдещото потребление на електроенергия в района да се обсъжда евентуалното размразяване на проекта за изграждане на централата, отбеляза още Стойнев."Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне", заяви още министърът.

По думите му в момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това."Следователно сектор "Енергетика" у нас не работи и ние не можем да изнасяме своя ток. Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса "износ", която не е конкурентна и за една година сме загубили 1,5 млрд. лева", подчерта той.

Енергийният министър обясни, че такса "пренос" зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс и да се махне тази такса, която по думите му пречи на българската енергетика да бъде конкурентоспособна.Стойнев посочи, че ако отново на българската енергетика й се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора.

"Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител", категоричен бе той и подчерта, че е възможно да има ток на две тарифи, нещо, което БСП обеща в предизборната си платформа.

"Законът е в Народно събрание и зависи от депутатите", посочи Драгомир Стойнев.Той настоя още, че не иска да е министър, оправдаващ се с наследството."Проблемът е как да помогнем на обществото, положил съм клетва, държавата не трябва едностранно да прекратява тези договори с ЕРП-тата, а да седне на преговори и да се намери решение, не можем да продължаваме на тези цени обаче, хората не могат да го понесат", призна той.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега