Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Древна традиция с модерен прочит оживява чрез "Море от вино" в Поморие

Древна традиция с модерен прочит оживява чрез "Море от вино" в Поморие

Съществуват десетки легенди, но една от тях сладкодумно разказва, че хората със своята неблагодарност много оскърбила иначе веселия бог Дионисий и той решил да напусне своите земи и да потегли към слънчева Тракия. Придружен от шумната си свита менади и сатири, богът взел най- хубавата си лозова пръчка като дар за местните хора и тръгнал към Черноморието.

Съществуватдесетки легенди, но една от тях сладкодумно разказва, че хората със своятанеблагодарност много оскърбила иначе веселия бог Дионисий и той решил данапусне своите земи  и да потегли къмслънчева Тракия. Придружен от шумнатаси свита менади и сатири, богът взел най- хубавата си лозова пръчка катодар за местните хора и тръгнал към Черноморието.

С много старание и любовДионисий пазел своя дар, и  когато сесрещнал с траките, им показал как да се грижат за лозата, да я режат и бератплода й и да я превръщат в сладко вино. В отплата местните го почели, построилиму светилища и устроили в негова чест Дионисиеви празници.  Именно тази древна традициявъзраждат празниците "Море от вино" в Поморие.

Вече 14 годините привличат хиляди жители и гости на града, благодарение на организацията наОбщина Поморие, „Черноморско злато” АД и НЧ "Просвета 1888".  Официалното откриване на празниците ще се състои на 31 юли от 20.00 часа,когато от външната сцена на читалище „Просвета 1888”, бог Дионисий щеприветства домакини и гости. За настроението до края на вечерта ще се погрижигрупа "Мистик" с изпълненията си в стилпоп и балканска музика, съчетани с нови аранжименти и вокални интерпретации. 

Ощена 02.08.2015 г. /неделя/ започва и Националната седмица на морето. Началото йот 19.30 ч. ще бележат атрактивният парад на ветроходните съдове и посрещането на друг митичен образ –Нептун - богът на морето. Празниците„Море от вино” ще продължат до 6 септември, съпътствани от богата културно-развлекателнапрограма. Теодосий Спасов, Веселин Маринов и Николина Чакърдъкова са малка частот артистите с предстояща изява на поморийска сцена.

В рамките на опияняващиямесец са включени и редица други концерти, изложби и фестивали, както ичестването на 250 годишен юбилей на храм „Св. Преображение Господне”.ОбщинаПоморие и НЧ "Просвета 1888" са осигурили забавления и за най-малките посетители.А „Черноморско злато” АД организира безплатни дегустации, където ценителите набожествените еликсири ще могат да опитат и закупят най-добрите вина от региона.ОбщинаПоморие, „Черноморско злато” АД и НЧ "Просвета 1888" канят всички дасе потопят в благоуханната омайна атмосфера на месец август в Поморие.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега