Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дъжд от падащи звезди ще се сипе в четвъртък

Дъжд от падащи звезди ще се сипе в четвъртък

Дъжд от падащи звезди ще се сипе в четвъртък, информират от Института по Астрономия към БАН. На 13-и август се очаква пикът на Персеидите - най-интензивният метеорен поток през лятото. Те се наблюдават между 17 юли и 24 август всяка година, като около момента на техния максимум, в безлунна нощ, могат да се наброят близо 100 метеора за час.

Дъжд от падащи звезди ще се сипе в четвъртък, информират от Института по Астрономия към БАН. На 13-и август се очаква пикът на Персеидите - най-интензивният метеорен поток през лятото. Те се наблюдават между 17 юли и 24 август всяка година, като около момента на техния максимум, в безлунна нощ, могат да се наброят близо 100 метеора за час.

Според прогнозите на Международната метеорна организация, тази година максимумът на Персеиди ще бъде на 13 август през първата половина на деня за нашата страна – между 09:30 и 12:00 ч. официално време. Звездобройците ще имат възможността да се насладят на дъжда от падащи звезди през втората половина на нощта на 12-и срещу 13-и.

Персеидите се наблюдават като бързи и нажежени до бяло метеори, тъй като те пресрещат Земята по нейния орбитален път и навлизат с висока скорост в нашата атмосфера. По същото време обаче са активни още два метеорни потока – Южни делта-Аквариди (от 12 юли до 23 август, с максимум на 30 юли) и алфа-Каприкорниди (от 3 юли до 15 август, с максимум също на 30 юли). И двата потока са с ниска активност – съответно с до 16 и 8 метеора за час в нощта на максимума, но за разлика от Персеидите, техните метеори са бавни и ярки (болиди), жълтеникави на цвят, които нерядко се взривяват в атмосферата подобно на фойерверки.

Метеорните потоци се пораждат от облаци от дребни частици, които се отделят в космическото пространство в процеса на разпадането на кометите. Когато една комета преминава през вътрешните части на Слънчевата система, под действието на слънчевите лъчи от нейното ядро се отделя газ и прах, образуващи съответно плазмената и праховата ѝ опашка.

Датата на максимума на метеорния поток Персеиди съвпада с още едно астрономическо събитие: на 13 август, около 05 ч. официално време, кометата 67P/Churyumov-Gerasimenk/Чурюмов-Герасименко/ ще премине през перихелия си, заедно с робота "Филе" на мисията Розета, кацнал върху нейната повърхност.

В момента на перихелия си кометата ще бъде на разстояние около 186 млн. km. от Слънцето (q=1.243 AU, т.е. малко повече от разстоянието Земя-Слънце). Сега 67P/Чурюмов-Герасименко се наблюдава в съзвездието Близнаци (в края на нощта, на изток), но е с ниска яркост – около 12.5 mag (видима звездна величина).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега