Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Държавата в акция срещу шашмите с горива

Държавата в акция срещу шашмите с горива

Държавата тръгна на мегаакция срещу злоупотребите с горива у нас, които ощетяват както гражданите, така и фиска. Това стана ясно в началото на заседанието на Министерския съвет вчера, на което финансовият министър Владислав Горанов изнесе пред колегите си подробности по предприетите действия. Всички ключови институции - МВР, НАП, Агенция „Митници”, ДАНС, Държавната агенцията по метрологичен и технически надзор, под ръководството на прокуратурата извършили масирани проверки в периода 14-17 август, които показали куп нарушения в търговията с горива.

Държавата тръгна на мегаакция срещу злоупотребите с горива у нас, които ощетяват както гражданите, така и фиска. Това стана ясно в началото на заседанието на Министерския съвет вчера, на което финансовият министър Владислав Горанов изнесе пред колегите си подробности по предприетите действия. Всички ключови институции - МВР, НАП, Агенция „Митници”, ДАНС, Държавната агенцията по метрологичен и технически надзор, под ръководството на прокуратурата извършили масирани проверки в периода 14-17 август, които показали куп нарушения в търговията с горива, пише в. "Монитор".

Основната констатация е, че контролните оловни пломби по измервателните уреди на бензиностанциите, с които се запечатват отчетените количества, се поставяли така, че да може да се освобождават и поставят отново, без да се наруши цялостта на знака. Заради шашмите в крайна сметка се стигало до парадокса в пиковия сезон, в който хората пътуват най-много, да излиза, че се харчи по-малко гориво.

След проверките пък сазапорирани огромни количества гориво - 100 000 литра дизел и 60 000 литра бензин, отчете Горанов и подчерта, че това е само върхът на айсберга, тъй като все още не са проверени всички бензиностанции в страната. Той уточни, че няма да разкрие в аванс при кои точно търговци са установени до момента нарушения, за да не пречи на стартиралите производства. Но посочи, че става въпрос не само за малки бензиностанции, но и за големи вериги.

„Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Да не говорим за наличието на сяра”, коментира установените при проверките злоупотреби премиерът Бойко Борисов. И се разпореди до събота да се направи препломбиране във всички бензиностанции, ако трябва денонощно и „да му се доложи”. „Там, където докопам, че някой пак е направил нарушение, ще ви държа лично отговорни”, обърна се той към представителите на Министерството на икономиката, под чиято шапка е тази дейност.

Премиерът заяви, че ако се налага министър Божидар Лукарски и заместниците му лично трябва да тръгнат „от пломба на пломба” и да гледат как се слагат. Борисов недоумявал и защо има две звена, които отговарят за тази дейност - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Българският институт по метрология, който поставял самите пломби. Той изрази подозрение, че с това се цели в крайна сметка да няма ефективен контрол.

„За това ли плащам, така ли се пломбира”, попита той зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, докато й показваше снимки от бензиностанции с хлабави устройства. „До петък искам от Лукарски доклад защо има две агенциии колко служители има в тях”, разпореди още Борисов.

Министър-председателят се обърна и към вицепремиера Томислав Дончев с искане да помоли КЗК за становище дали има картелно споразумение в сектора. „Не мога да повярвам, че най-големите вериги, и западни включително, всичките са на една стотинка-две разлики”, аргументира се Борисов. В отговор Дончев уточни, че вече се прави секторен анализ, който премиерът настоя да се ускори.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега