Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Държавата изоставя зърнопроизводството в труден момент

Държавата изоставя зърнопроизводството в труден момент

Констатирани са крайно неблагоприятните резултати от жътвата на пролетните култури, както и лошите условия за сеитбата на есенниците.

Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ разпространи официална декларация до ресорните институции и медиите, в която се настоява правителството да обърне необходимото внимание на зърнопроизводството като един от основните отрасли в сектор „Земеделие”. В документа от организацията излагат своите притеснения относно разпределението на средствата за сектора за 2013 г. и съпътстващите затруднения, с които се сблъскват производителите от бранша.  

По време на заседание на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България, бяха констатирани крайно неблагоприятните резултати от жътвата на пролетните култури, както и лошите условия за сеитбата на есенниците. Оказва се, че в някои региони, реколтата от царевица и слънчоглед достига едва около 30% от обичайните добиви.

Сушата продължава и в момента, вече към края на октомври, което ще доведе до лоши последствия за есенната сеитбена кампания. При 80% от засетите площи все още няма поникване, тъй като семената лежат в суха земя. Това неминуемо ще доведе до изоставане в технологичните срокове, а от там и до понижаване на добивите.  

Други притеснения на производителите са липсата на национални доплащания в бюджета за 2013 г., намаляването на средствата за земеделие като цяло, както и липсата на конкретика относно разпределението на предвидените 240 млн. лева за сектора. В своята декларация от асоциацията предлагат алтернативни начини за подкрепа на сектора и апелират за Национален бюджет за 2013 г., който да гарантира предвидимост и устойчиво развитие за целия сектор „Земеделие”.

Предоставяме ви пълният текст на декларацията без каквато и да е редакторска намеса:

ДЕКЛАРАЦИЯ  

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ настоява правителството да обърне необходимото внимание на зърнопроизводството като един от основните отрасли в сектор „Земеделие” и изразява своето крайно несъгласие със засилващата се тенденция за отдръпване на държавата от бранша, както и с увеличаващите се данъчна и административна тежест.  

I.Относно разпределението на предвидения ресурс от 240 млн. лева за подпомагане на сектор „Земеделие” в Национален бюджет 2013 г.  Във връзка с предвидения бюджет от 240 млн. лева за подпомагане на сектор „Земеделие” във внесения в Народно събрание проект на Бюджет 2013 г., АЗПБ настоява да бъде предоставена официална информация относно разпределението на предвидените средства по браншове - животновъдство, тютюнопроизводство, производство на плодове и зеленчуци и т.н. Освен, че не е публикувана официална информация по въпроса, трябва да се обърне внимание и на факта, че при разпределението на бюджета не беше осъществен диалог със земеделските производители. А когато държавата предоставя ресурси, тя трябва да следи и гарантира обществения интерес и средствата, които се отделят, да бъдат ориентирани целево, в случая към най-нуждаещите се земеделски производители.

Като се вземе предвид намаляването със 100 млн. лева на средствата за земеделие в Бюджет 2013 г. спрямо предходната година и планираното отпадане на националните доплащания на единица площ, което според правителството ще бъде за сметка на увеличаване на помощта за останалите отрасли, следва че зърнопроизводителите ще бъдат единствените земеделски стопани, за които в националния бюджет не е предвидено подпомагане. По този повод АЗПБ се обявява категорично за запазване на националните доплащания в Бюджет 2013 г. поне до сегашния им размер. Искаме да припомним, че доплащанията от предходните три години бяха намалявани нeколкократно, като за 2010 г. бяха от порядъка на 10 лева на декар, а за 2011 г. – по 3 лева на декар. От публикуваната към момента информация не става ясно дали в бюджета за 2013 г. са предвидени средства за компенсация на напълно пропадналите площи през тази година в следствие на неблагоприятните климатични условия, а е необходимо да се вземе предвид, че голяма част от производителите на зърнени и маслодайни култури понесоха загуби в значителен размер.

II. Относно направените обещания от страна на правителството за намаляване акциза върху горивата за всички земеделски производители Във връзка с обещаваните през последните няколко години финансови облекчения за акциза върху горивата и съгласно одобрената нотификация от Европейската комисия, влязла в сила от началото на 2012 г., земеделските производители в България очакват на национално ниво да бъдат предприети съответните действия за изпълнението на поетите ангажименти. Трябва да се вземе предвид, че в много малко страни в ЕС фермерите заплащат пълния размер на акциза върху горивата. Дори земеделските производители в съседна Румъния се ползват с преференции в това отношение. В България, въпреки че през последните години от правителството бяха давани многократни обещания и поети конкретни ангажименти, все още по въпроса няма предприети действия и постигнати резултати. Освен това, наред с отпадането на почти всички данъчни облекчения за сектор земеделие, фермерите изпитват все по-големи финансови затруднения, дължащи се на увеличаващите се цени на основните суровини - торове, препарати и горива.

·      С главоломното нарастване на цените на горивата, което се наблюдава напоследък, се увеличава и делът на разходите за ГСМ в себестойността на единица произведена продукция. Над една трета от разходите на фермерите са за горива. При това положение, есенната сеитба се явява сериозна инвестиция, чиято възвращаемост остава под въпрос.

·      Неблагоприятните климатични условия и продължаващата суша оказват допълнително влияние върху изразходваните средства за гориво. Поради настъпилото засушаване е необходимо някои от механизираните обработки да се извършват неколкократно, за да се достигне необходимата ефективност. Това предопределя двойни и тройни разходи на земеделските производители за гориво.

·       Необходимо е да се отчете и слабата реколта на пролетниците тази година. Трябва да се вземе предвид, че по-високите цени на продукцията не компенсират близо два пъти по-ниските добиви. Себестойността на тон готова продукция е изключително висока, поради значителните разходи за гориво и торове и не се покрива дори и от относително добрите изкупни цени. Предвид наличната възможност за предоставяне на облекчение за земеделските производители, чрез възстановяване на акциза върху горивата и поетите ангажименти в тази връзка, считаме, че това именно това е един от възможните начини за подпомагане не само на зърнопроизводството, но и на останалите браншове в сектора.

III. Относно приемането на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства С приемането на Наредбата, върху земеделските производители пада ненужна допълнителна финансовата тежест във връзка с разходите, необходими за монтажа, поддръжката и свързването на контролно - измервателните уреди с държавните центрове. Чрез създаването на т.нар. „ведомствени бензиностанции”, земеделските производители извършват зареждане на земеделска техника, използвана за собствени нужди с течни горива, които използват за целите на независимата си стопанска дейност.

Те не извършват продажба на горива на външни консуматори. Гореизложеното води до единствения възможен извод, че т.нар. „ведомствени бензиностанции” не представляват търговски обекти и извършваната от тях дейност не е търговска, съгласно смисъла на Търговския закон. Въпреки, че производството на зърнени и маслодайни култури се представя като преуспяващ отрасъл в сектор „Земеделие“, реалните факти доказват, че се очаква 2013 г. да бъде изключително тежка за отрасъла година. А като се вземат предвид и резултатите от настоящата стопанска година, считаме, че зърнопроизводството не трябва да бъде единствения сектор, който да остане без държавно подпомагане.  АЗПБ апелира за Национален бюджет за 2013 г., който да гарантира предвидимост и устойчиво развитие за целия сектор „Земеделие”.  

Христо Цветанов

Председател на УС АСОЦИАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега