Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Държавата планира да отвори Музей на подводната археология край Созопол

Държавата планира да отвори Музей на подводната археология край Созопол

Сензационните открития от проекта Black Sea MAP тази година бяха представени за първи път в Бургас.

Министерството на културата планира да отвори Музей на подводната археология на остров "Св. Св. Кирик и Юлита" край Созопол. Това съобщи днес министър Боил Банов по време на представянето на резултатите от работата на изследователския кораб "Havila Subsea", от борда на който се извършваха теренните проучвания от екипа на проекта Black Sea MAP тази година. Сензационните открития бяха представени за първи път в Бургас. На събитието присъства и кметът на града Димитър Николов.

Екипът от световноизвестни морски и подводни учени се завръща днес от тригодишна експедиция. Те запознаха министърът и неговия заместник Амелия Гешева с резултатите от проведените изследвания. Банов коментира пред медии, че проектът е изключителен не само с това, че ни връща хиляди години назад, но и с откритата археология, с останките от кораби, с различните артефакти.  Според министър Банов резултатите от експедицията са много впечатляващи и наистина си заслужава работата да продължи и занапред.

"Както сме обсъждали вече с директора на Центъра за подводна археология Калин Димитров – имаме визия за създаването на Музей на подводната археология, в който да се събират археолози от цял свят. Най-доброто място според нас за този музей е на остров „Св. Св. Кирик и Юлита”. Така мястото ще се превърне в уникален културен център, това е най-доброто, което може да се случи за острова, който е обявен за недвижима културна ценност, тъй като на територията му са разкрити значителни археологически находки, като разкопките там продължават през годините”, категоричен бе министър Банов.

От екипа на проекта коментираха също, че досега България не е могла да си позволи подобна мащабна експедиция и сега се преобръща и се пренаписва историята на българското корабоплаване. Много от откритията се е предполагало, че ги има, но сега вече се потвърждава и се покрива целият исторически период на корабоплаването в Черно море.

Black Sea MAP е един от най-големите проекти за морска археология, организирани досега. Той има за цел да проучи промените от древността в Черно море. Разкрити са 60 останки от корабокрушения за период от 2 500 години. Останките са били открити посредством най-новите роботизирани лазерни сканиращи, акустични и фотограметрични техники. Най-ранната такава находка засега е от класическия период, около 4-ти-5-ти век пр.н.е. Б

или са открити също така и кораби от римския, византийския и османски периоди, обхващащи две и половина хилядолетия. Откритията представят един непрекъснат модел на търговия и обмен, война и общуване, датиращ от праисторията до наши дни и поради аноксичните условия на Черно море (липсата на кислород) под определена дълбочина, някои от останките са оцелели в невероятно добро състояние.

На събитието бяха представени и колекция от амфори и други ценни артефакти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега