Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Държавата ще плаща на бавачки за деца, които не са приети в градина

Държавата ще плаща на бавачки за деца, които не са приети в градина

Нова програма на Социалното министерство предвижда да осигури детегледачи и средства за заплатите им за семейства, чиито деца са останали извън детските градини. „Програмата е в отговор на проблемите с демографията в България. Целта й е да подпомогнем работещи родители, които искат да се върнат на работа, но са възпрепятствани да го направят, защото няма кой да се грижи за децата им”, обясни в „Събуди се” по Нова телевизия Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Нова програма на Социалното министерство предвижда да осигури детегледачи и средства за заплатите им за семейства, чиито деца са останали извън детските градини. „Програмата е в отговор на проблемите с демографията в България. Целта й е да подпомогнем работещи родители, които искат да се върнат на работа, но са възпрепятствани да го направят, защото няма кой да се грижи за децата им”, обясни в „Събуди се” по Нова телевизия Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Предвидено е на първия етап да се осигурят 20 милиона лева за около 1500 семейства. Децата трябва да са на възраст от 0 до 5 години. „Програмата не е толкова да подпомогнем семействата, които нямат възможност да осигурят детска градина или ясла, а семействата, които не могат да се върнат на работа, защото няма кой да гледа децата им”, поясни Русинова.

Възнаграждението на детегледачите ще се изчислява на база минималната работна заплата и в зависимост какво е работното време.„Ще стимулираме и хора, които са в предпенсионна възраст и са регистрирани в бюрата по труда. Основният критерий за подбор кой ще се грижи за детето обаче зависи от самото семейство”, обясни зам.-министърът.Русинова поясни, че кандидатстването ще става по облекчена процедура.

Бабата или дядото на съответното дете също ще могат да бъдат ангажирани по програмата, потвърди зам.министърът. Всички участници обаче ще преминават обучение.Ще се подава заявление, което може да става и с електронна платформа, към бюрата по труда по регион. Одобряването става за около 2-3 седмици. След това самите детегледачи ще имат трудов договор с Агенцията по заетостта.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега