Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Държавата ще поема до 60% от заплатите на работниците, заплашени от съкращения

Държавата ще поема до 60% от заплатите на работниците, заплашени от съкращения

Ликвидна подкрепа ще бъде отпусната и съвместно с Българската банка за развитие.

Към момента държавата вече работи, заедно с бизнеса - ресторанти, барове, дискотеки и други търговски обекти, по мерки за смекчаване на последствията от кризата с коронавируса и рестриктивните мерки. Ликвидна подкрепа ще бъде отпусната, съвместно с Българската банка за развитие. Очаква се конкретните мерки да бъдат обявени в понеделник. Това стана ясно по време на брифинг за планираните от кабинета мерки за минимизиране на икономическата и социалната криза в следствие на епидемията и наложените рестрикции.

"Ще има сериозно фокусиране върху приоритетите. Всички дългосрочни проекти, които могат да бъдат забавени, ще бъдат преразгледани", анонсира министърът на финансите Владислав Горанов. Като пример той даде модернизирането на въоръжаването, което "можело да почака".

"Коментирахме с госпожа Сачева (министър на труда и соц. политика/бел. ред.) в краткосрочен план тези бизнеси, които са най-засегнати от намаленото потребление и затварянето, да не съкращават персонал, а да кандидатстват в Агенцията по заетостта и държавата да поеме за първия месец 60% от възнаграждението", заяви още Горанов.

Министърът подчерта, че тази мярка не би могла да работи до безкрайност, но би могла да помогне на бизнеса да преодолее кризата и да се избегне безработицата. По думите на Горанов, тези хора, които са заплашени от съкращения, така или иначе ще отидат на борсата. След кризата обаче бизнесът ще трябва отново да ги търси. С тази мярка може да се избегнат тези проблеми, като държавата и бизнесът да си поделят тежестта.

Ще бъде предложено и отлагане на крайния срок за деклариране на доходите и годишното приключване до средата на годината. Ще бъде отложено и плащането на местни данъци и такси с отстъпка, за да се избегне струпването на хора, които желаят да го направят навреме, допълни Горанов.

Отлагане на плащането на комуналните сметки и данъчната ваканция обаче не са сред обсъжданите на този етап мерки, въпреки предложенията от страна на БСП. Горанов бе категоричен, че на този етап това би довело до задълбочаване на икономическите последици, вместо до облекчение на кризата.

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че кризата, засегнала някои от бизнесите у нас, означава завишена заетост в други отрасли. Вече се коментират законовите начини, по които фирмите и сферите, където има повишена заетост, да наемат служители от предприятия, пострадали от рестрикциите. Това ще се случи с граждански договори или с трудови договори със съгласието на основния работодател.

Процесуалните срокове за съдебните производства временно спират да текат. Нотариалните заверки са временно ограничени до най-спешните, като нотариалната камара ще осигури дежурни нотариуси. Прекратяват се свижданията в затворите.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че се сформира специален логистично-координационен център, който ще отговаря за подсигуряването и разпределянето на предпазните средства като маски, ръкавици и друго защитно облекло, необходимо за функционирането на здравеопазването.

От утре, по ОП "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат заделени 20 млн. лева, които ще бъдат използвани за допълнително възнаграждение на медицинските лица на първа линия, както и за осигуряване на безопасна работа на тези лица. Ще бъдат предоставени и други грижи за преодоляване на стреса сред тези служители.

Още 20 млн. лева ще бъдат на разположение на общините за разширяване на обхвата на съществуващата патронажна грижа. Те ще обслужват и хората с увреждания, както и семействата, поставени под карантина. Към момента множество местни власти вече въведоха подобни мерки за своя сметка. Държавата обаче реши да отпусне допълнителни средства, с които да подпомогне финансово администрацията.

Ще бъде създадена и организация всички материали, които се купуват - маски, защитни облекла и медицинско оборудване да бъдат закупени по европейската програма за регионално развитие за сметка на други оперативни програми.

В заключение министър Горанов категорично отрече слуховете за изпращане на въоръжени сили, които да възпрепятстват придвижването на български граждани. По думите му, към момента няма карантинирани градове или региони.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега