Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Е-магазини за ученически стоки съкращавали срока за връщане на покупка

Е-магазини за ученически стоки съкращавали срока за връщане на покупка

Електронни магазини за ученически стоки и пособия неправомерно са съкращавали срока за връщане на онлайн покупка от 14 на 7 дни. Това показа започналата в началото на септември проверка на Комисията за защита на потребителите (КЗП) на обекти, в които се продават учебници, учебни помагала, тетрадки, бележници, несесери, химикалки, моливи и други пособия.

Електроннимагазини за ученически стоки и пособия неправомерно са съкращавали срока завръщане на онлайн покупка от 14 на 7 дни. Това показа започналата в началото на септември проверка на Комисията за защита на потребителите (КЗП) на обекти, в които се продават учебници, учебни помагала, тетрадки,бележници, несесери, химикалки, моливи и други пособия.

Някои от доставчиците са посочили периодот 30 дни за възстановяване на заплатенасума в случай на отказ от сделката, докато според Закона за защита напотребителите (ЗЗП) той е до 14 дни. Другиконстатирани нарушения са отсъствието наинформация, че потребителят не може да се откаже от поръчката или при какви обстоятелстватагуби това право, както и липсата нанапомняне за наличието на законова гаранция за съответствие на стоката сдоговора за продажба. Проверките на тези и други сайтове продължават.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритовнаправи важно уточнение, че законът изключва възможността за отказ в14-дневен срок от покупки през интернет по отношение на определени видове стоки,сред които може да се окажат и някои артикули за учебния процес.  Той даде пример с дисковете със звукозаписи, видеозаписи и компютърен софтуер; вестници, периодични издания и списанияпри липса на абонамент; стоки,изработени по поръчка или съобразно индивидуални искания на клиента и др.

Наред с това потребителите следва да имат предвид, че при упражняването направото си за отказ от покупката в 14-дневния срок е възможно търговецът дапоиска пощенските разходи за връщанетона пратката да са за тяхна сметка.  

В ходана проверките в търговската мрежа в страната до момента не са констатирани сериозни нарушенияпри продажбата на ученически стоки. Регистрирани са отделни случаи, в които е липсвалаинформация за производителя на даден артикул.  

Другакцент в кампанията за новата учебна година е безопасността на облеклата и обувките за учениците. Инспекторитеследят също за предоставянето на пълна ивярна информация на български език за произхода, вида и основнитехарактеристики на продуктите, както и за ясното обозначаване на цените иусловията, при които се продават артикули в промоция, допълни Маргаритов.

Вначалото на учебната година КЗП започва проверкиза спазване забраната за продажба на тютюн и тютюневи изделия на лица под 18годишна възраст. Същевременно институцията ще се разгърне контролната сидейност и по направление защитата надруга уязвима група потребители – хоратаот „третата възраст”, от нелоялни практики, на които биха могли да станат леснажертва, оповестиха отведомството.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега