Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕК пусна онлайн платформа за решаване на потребителски спорове

ЕК пусна онлайн платформа за решаване на потребителски спорове

Европейската комисия активира Платформата за онлайн решаване на спорове(ОРС). Тя е достъпна и лесна за управление както през компютър, така и през мобилно устройство като смартфон или таблет.

Европейската комисия активира Платформата за онлайн решаване на спорове (ОРС). Тя е достъпна и лесна за управление както през компютър, така и през мобилно устройство като смартфон или таблет. ОРС представлява общ портал за достъп, който позволява на потребителите и търговците в рамките на Европейския съюз да уреждат спорове, свързани както с национални,  така и с трансгранични онлайн покупки.

Цялата процедура по регистрирането и решаването на проблема става онлайн. Системата е многоезична и предлага функция за писмен превод в помощ на страните по спора, намиращи се в различни европейски държави. Попълването на формуляра за жалби става в три лесни стъпки.

Регистрираните спорове ще се насочват към националните органи за алтернативно решаване на спорове (АРС), които са свързани към платформата. Те са избрани от съответните държави в ЕС по определени критерии, а Комисията е била уведомена за тях. По данни на Европейската комисия към платформата вече са свързани 117 органа за алтернативно решаване на спорове от общо 17 държави в ЕС.

У нас това са специализираните помирителни комисии, които действат към Комисията за защита на потребителите (КЗП). Контактна точка за онлайн платформата е Европейският потребителски център (ЕПЦ) България, който е към КЗП. До тази платформа може да се стигне и чрез сайта на ЕПЦ.

Как работи платформата?

Преди да се прибегне до ОРС, потребителят трябва да е изпратил жалба до продавача или доставчика на услуги/стоки. В случай, че двете страни не успеят да се споразумеят, потребителят може да отнесе случая до онлайн платформата.

Алтернативното решаване на спорове е бърз и евтин начин да се намери споразумение между потребители и търговци. Тенденцията показва, че в такива случаи споровете се решават за максимум 90 дни. 

Това е допълнителен способ, по който потребителите могат да решават споровете си, и не замества възможността за започване на съдебно производство, което обаче обикновено излиза по-скъпо и отнема повече време (само 45% от потребителите са доволни от начина, по който съдът е разгледал жалбата им).

Търговците също ще имат полза от тази нова платформа, тъй като процедурите за алтернативно решаване на спорове ще им помогнат да избегнат значителни съдебни разноски и да поддържат добри отношения с клиентите си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега