Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕП иска обяснения от шефа на Facebook за скандала с личните данни

ЕП иска обяснения от шефа на Facebook за скандала с личните данни

Обсъждането на проблема в Пленарна зала, заедно с ръководителите на интернет компаниите, е една от възможните мерки, която ЕП може да вземе.

Европейският парламент отправи официална покана към основателя на социалната мрежа Facebook Марк Зукербърг да отговори на твърдения за неправомерно ползване на събрани данни с цел персонализирани политически реклами по време на изборите в САЩ през 2016 г.

"Аз съм дълбоко обезпокоен от твърденията, че Cambridge Analytica е събирала информация от профили във Facebook без разрешение на потребителите, излагайки наяве ключови етични въпроси относно отчетността и отговорността на мощните цифрови платформи. Този инцидент е повече от злоупотреба с данни, той представлява злоупотреба с доверие, която може да застраши самото функциониране на демокрацията“, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Обсъждането на проблема в Пленарна зала, заедно с ръководителите на интернет компаниите, е една от възможните мерки, която ЕП може да вземе. Парламентът също така може да призове в резолюция Европейската комисия да предложи законодателни промени срещу злоупотребите. Друго решение би било създаването на временна парламентарна комисия за разследване на случая и формулиране на препоръки.

Разкритията за злоупотреби с данни във Facebook идват в момент, когато страните в ЕС се подготвят за влизането в сила през май на общия регламент за защитата на личните данни. Той поставя нови изисквания за компаниите с дейност в ЕС и дава на гражданите повече контрол относно тяхната лична информация.

Законодателството регламентира правото на всеки човек да знае, когато неговата лична информация е била открадната от хакери, и да може да възрази, когато тя се използва от алгоритми за изготвянето на анализ или предвиждания за поведението му.

Европейският съюз планира също да засили защитата на личните данни с промени в правилата за неприкосновеност при електронните комуникации. Предложението цели да гарантира високи стандарти на безопасност и опазване на тайната на комуникациите при приложения като Messenger, WhatsApp и Skype.

Парламентът иска данните да могат да се използват само за целите, за които потребителят е дал съгласие, а „мета-данни“ като набрани номера, посетени сайтове и географско разположение да бъдат третирани като тайни и да не могат да бъдат предлагани на други компании.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега