Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕП с нови мерки за борба с тероризма

ЕП с нови мерки за борба с тероризма

Ето какво предлагат евродепутатите.

Комисията на ЕП за борба с тероризма предлага редица мерки за възпиране на нови атаки. Те включват засилен обмен на данни и предотвратяване на радикализацията. Заключенията и препоръките на депутатите ще бъдат дискутирани на пленарното заседание през декември. Ето какво предлагат евродепутатите:

Сътрудничество и споделяне на информация

Тези, които подготвят терористични актове, често оперират в няколко страни едновременно. Това налага координирани действия и обмен на данни от страните в ЕС - области, в които все още има какво да се желае. Това се посочва в доклада на комисията.

"Аз предлагам да дадем на Европол правомощия да се специализира в декриптиране, за да могат те да окажат съдействие на страните членки. Това би дало на следователите и на полицията достъп до съобщения в WhatsApp и Messenger например", предлага един от съавторите на документа - белгийският евродепутат Хелга Стивънс.

По-добра защита на външните граници

Слабости в граничния контрол улесняват проникването на опасни хора на европейска територия. Докладът приканва страните в ЕС да инвестират в съвременно информационно оборудване, за да направят възможни проверките в бази данни и да гарантират, че тези бази данни са съвместими и могат да обменят информация. Освен това депутатите подчертават нуждата от използване на биометрични данни за идентификация.

Предотвратяване на радикализацията

Екстремистки послания в социалните медии, книги и видеоматериали са сред основните подбудители към тероризъм и други престъпления, основани на омразата. Затова депутатите обръщат особено внимание на мерките срещу радикализацията.

Докладът призовава за законодателство, заставящо компаниите да свалят публикации, призоваващи към тероризъм, до един час от публикуването им и да докладват редовно за подобни случаи.

Хелга Стивънс предлага също така създаването на списък на хора, проповядващи омраза, тъй като към момента те могат да действат необезпокоявани, ако се преместят от една страна от ЕС в друга.

Прекъсване на финансовите потоци

Подготовката на терористични актове често изисква средства, които се набавят чрез контрабанда или по други сенчести начини. Затова депутатите призовават за по-добро проследяване на произхода на антики и творби на изкуството, особено от конфликтни зони, както и за идентифицирането на ползватели на електронни портфейли, предплатени карти, платформи за набиране на средства онлайн и системи за мобилни плащания.

Друг аспект на проблема е финансирането на джамии и религиозни институции, особено ако то идва от авторитарни страни. „Всички религиозни институции следва да бъдат прозрачни и да могат да покажат откъде идва финансирането им“, заявява Хелга Стивънс.

Други мерки

Депутатите подчертават нуждата от засилване на мерките за защита на важна инфраструктура като електрическата мрежа и газопроводи. Те също така се обявяват за затягане на контрола срещу незаконния трафик на оръжия и за ограничаване на покупките на химически вещества, които могат да се използват за производството на експлозиви.

Текстът призовава и за защита на правата на жертвите на тероризъм, включително правото им на компенсации.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега