Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕПЦ разяснява как се купуват подаръчни ваучери в ЕС и за какво трябва да внимаваме

ЕПЦ разяснява как се купуват подаръчни ваучери в ЕС и за какво трябва да внимаваме

Ваучерът е един от универсалните подаръци, позволяващи на получателя сам да избере желания дар или кога да се възползва от него.

Ваучерът е един от универсалните подаръци, позволяващи на получателя сам да избере желания дар или кога да се възползва от него. Възможно ли е обаче да купите ваучери за подаръци от магазин в друга държава от ЕС? Кога изтичат подаръчните сертификати? Европейски потребителски център България предоставя полезна информация, събрана с помощта на мрежата на потребителските центрове в ЕС, Исландия и Норвегия.

Мога ли да купя ваучери от друга страна в ЕС?
Да, можете. Благодарение на края на неоправданото геоблокиране може да купувате стоки и услуги от търговци със седалище във всяка една държава от ЕС. Това важи и за ваучерите. Имайте предвид обаче, че продавачът не е длъжен да прави доставка до България, ако обикновено не го прави. В действителност - проблемът с доставката може да възникне при купуване на ваучери, но не и в случай на електронни талони. Заради това е добре първо да проверите съответната информация в Общите условия на сайта на магазина. Ако все пак се съмнявате, не се колебайте да попитате търговеца! Проверете и как стои въпросът с доставката на подаръка, който след това ще бъде „осребрен“.

Колко дълго важат ваучерите?
В повечето държави няма определен срок за валидност на ваучерите, определен нормативно, а зависи от търговеца. Обикновено тази продължителност се записва на самия талон. В Германия ваучерите най-често важат 3 години, в Латвия – 6 месеца или 1 година, в Гърция – от 3 до 6 месеца, в Унгария – ако няма изрично определена продължителност, то периодът е 5 години, а за Швеция – обикновено 10 години. Ако купите подаръчни сертификати от магазин в Норвегия – валидността е 3 г., освен ако изрично не е уточнено, че срокът е по-кратък. За Дания срокът също най-често е 3 години, но сумата за електронните ваучери може да бъде възстановена през първата година след изтичането на този срок.
 
Възможно ли е ваучерът да бъде персонализиран?
В някои държави – да. Ако го купите от австрийски магазин, ваучерът може да се използва само от този човек, на чието име е регистриран. Купени от Франция, персонализираните ваучери могат да се използват от други хора, само ако Общите условия на търговеца предвиждат това.
Специално внимание обърнете на условията, ако ще взимате подаръчни талони, свързани с екстремни преживявания като скокове с парашут например, при които е важно да се отчете и здравословното състояние на приносителя. 

Може ли сертификатът да се ползва в български клон на международна верига магазини от същата марка?
Зависи от компанията. Проверете условията на сайта или попитайте в магазина.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега