Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Евростат: България е в дъното на класацията на четящите нации в ЕС

Евростат: България е в дъното на класацията на четящите нации в ЕС

Най-четящи се оказват в Швеция, а най-далеч от книгите стоят в Португалия.

България е в дъното на класацията на четящите нации в ЕС. Това показват данните на Евростат, които ни подреждат на 21-ва позиция от общо 28. Най-четящи се оказват в Швеция (78 процента от жените и 54 процента от мъжете), а най-далеч от книгите стоят в Португалия, където към писаното слово посягат едва 15 процента от жените и 12 процента от мъжете.

У нас статистиката показва, че около 20 процента от пълнолетните български мъже /или почти всеки пети българин/ и 30 процента от българските жени /всяка трета/, са прочели поне 5 или повече книги през миналата година, предава БНТ. Средните данни за ЕС са 42 процента четящи жени в ЕС и 30 процента - мъже.

Според изследване на Асоциация "Българска книга" пък, четенето на книги се явява трето по степен занимание на българите в свободното време, като на първа позиция е гледането на телевизия /95 процента/, а на втора позиция - сърфирането в интернет - над 50 процента.

показват данни от анализ на Евростат, посветен на културните навици на европейците и по-специално четенето на книги. По този показател страната ни е на 21-ва позиция в ЕС-28, при средни данни - 42 процента четящи жени в ЕС и 30 процента - мъже.

По актуални данни на НСИ у нас през миналата година е имало над 4 000 библиотеки, като само 47 от тях са били с книжен фонд над 200 хиляди. Регистрираните редовни читатели в библиотеките са били около четвърт милион, като средно на един читател са се падали по 30 прочетени книги.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега