Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Единна данъчна сметка ще облекчава бизнес климата в страната

Единна данъчна сметка ще облекчава бизнес климата в страната

„За първи път в България ще бъде въведена единна данъчна сметка от началото на 2013 г. Това ще бъде възможно с промените в данъчните закони, които бяха приети на първо четене в парламентарната комисия по Бюджет и финанси”.

„За първи път в България ще бъде въведена единна данъчна сметка от началото на 2013 г. Това ще бъде възможно с промените в данъчните закони, които бяха приети на първо четене в парламентарната комисия по Бюджет и финанси”. Това съобщи народният представител от ПП ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова, която е член на въпросната комисия. Според нея изготвените промени са в посока на облекчаване на бизнес климата в страната и ще доведат до много положителни резултати.            

„С въвеждането на единна данъчна сметка всеки ще получава персонален ПИН код, чрез който ще могат да бъдат проверявани както състоянието на данъчните задължения, така и заплащани текущи такива. По този начин ще се намалят разходите за банкови такси на бизнеса. Като пример мога да посоча, че за 2011 г. са  използвани 24 млн. броя платени нареждания, всяко от тях на стойност  2 лв. Това означава, че оставяме 48 млн. лв. в бизнеса. Друг ефект от промяната ще бъде намаляването на грешки, допускани от фирмите поради многобройни кодове за плащане и различни банкови сметки за данъци и осигуровки. Фирмите много по-лесно ще подават заявления за корекция или нови платежни заради некоректни плащания”, коментира бургаският депутат.            

Промяна ще настъпи и при осигурителните вноски. Те ще могат да се плащат до 25-то число на месеца, а досега това се извършваше до 10-то. Предвидено е и намаляване на наказателната лихва от 20 на 10 процента плюс основния лихвен процент. Ще бъде запазена единната данъчна ставка от 10 % и ще се предприеме разширяване на облагането на всички доходи с 10% без изключения и привилегии. Пенсиите обаче няма да бъдат облагани с данък.

„Според обсъдените промени данъкът върху разходите става годишен данък и ще се внася еднократно до 31 март на следващата година. Досега това се случваше всеки месец до 15-то число на следващ месец, в който е начислен разходът. Ще отпадат авансовите вноски за корпоративен данък за фирми с нетни приходи от продажби за предходната година до 300 000 лв. Тези с оборот между 300 000 и 3 000 000 лв. ще осъществяват тримесечни авансови вноски, а тези над 3 000 000 лв  - месечни вноски”, коментира Диана Йорданова.

Целта на данъчните промени е да се намали и административната тежест за предприятията, платци на доходи. Тe няма да подават справка към НАП, освен ако изплатените доходи надхвърлят 5 000 лв. Очаква се да отпаднат задълженията за задължителен превод на български език на постъпилите на чужд език във фирмите данъчни документи. С промените в данъчните закони са предвидени и дългоочаквани изменения, свързани с предотвратяването на злоупотреби с ДДС, когато доставчиците са нерегистрирани по Закона за добавената стойност лица.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега