Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Една трета от нашенци нямат достъп до интернет у дома

Една трета от нашенци нямат достъп до интернет у дома

Основната причина остава лошата дигитална грамотност.

63.5% от домакинствата в България имат достъп до интернет в домовете си, показва изследване на НСИ, проведено тази година. В сравнение с 2015-а, през последните 12 месеца потреблението на интернет е нараснало с 4,4 процентни пункта. От всички български потребители, 62,8% използват бърза и надеждна широколентова връзка, в това число и мобилен интернет.

Основната причина една трета от нашенци да нямат достъп до мрежата остава лошата дигитална грамотност. 36.5% отдомакинствата у нас все още нямат достъп до интернет в домовете си. Близо половината от тяхпризнават, че причината за това е липсата на знания и умения за работа с интернет. 42,5% не смятат, че имат нужда от него, а 32,1% смятат достъпа до мрежата за скъпо удоволствие.

Близо 60% от лицата между 16 и 74 години използват интернет всекидневно, или поне веднъж в седмицата. Най-активни, очаквано, остават младежите до 24-годишна възраст. Едва 12,9% от хората на възраст между 65 и 74 години сърфират редовно, показва още изследването.

Оказва се, че мъжете са по-редовни потребители на интернет, но едва с около 1%. По-голямата част от сърфиращите в нета българи са високо образовани. 86.6% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, докато едва 28.5% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя.

Все повече са и нашенците, които предпочитат мобилните устройства като средство за достъп до мрежата. 70,4% от потребителите влизат в мрежата през смартфона си. 51% ползват лаптоп, а 57,7% - настолен компютър.

Най-честата причина българинът да влиза в интернет е комуникацията - социални мрежи, чат, електронна поща. Новините и полезната информация, интернет пазаруването и справочната проверка на стоки и услуги също е широко разпространена. Най-често онлайн пазаруват жените, но като цяло едва 16,6% от нашенци поръчват стоки и предмети по интернет.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега