Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Екоинспекцията констатира фини прахови частици над нормата в части от града

Екоинспекцията констатира фини прахови частици над нормата в части от града

Като основна причина за превишенията се определя използването на твърдо гориво за битово отопление, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

РИОСВ-Бургас следи качеството на атмосферния въздух в града ежедневно, информират от екоинспекцията. За първите няколко дни на 2017-а година се наблюдава завишение единствено на фините прахови частици в кв. "Долно Езерово" и при АИС "Меден рудник".

При средноденонощна допустима концентрация за фини прахови частици от 50 µg/m3, стойностите в "Долно Езерово надвишават нормата 2,1-2,4 пъти, а в "Меден рудник" - 1,3 пъти. Замърсяването е по-силно изразено рано сутрин и късно вечер. Всички други стойности на контролираните замърсители серни и азотни съединения, сероводород, бензен  са в допустимите норми.

Като основна причина за превишенията се определя използването на твърдо гориво за битово отопление, съчетано с неблагоприятни  метеорологични условия. Това се потвърждава и от проверки на експертите от РИОСВ-Бургас в кв. “Долно Езерово“ в късните часове на денонощието на 4-и януари т.г.

С до 40% намаляват вредните емисии при отопление с изсъхнали, а не наскоро отсечени дърва, напомнят специалистите. Изсушаването на дървата не води до допълнителни разходи за домакинствата, но има значителен ефект за опазване на околната среда.

Подготвената за горене дървесина може да се изсуши за 1-2 седмици на безопасно разстояние около печката или горивната инсталация. Подобни мерки ще доведат до постигане на желания топлинен комфорт при изразходване на по-малко материал.

Въздухът ще се замърсява по-малко и при използването на висококалорични въглища за отопление. Те имат ограничено съдържание на сяра и пепел, и макар да са по-скъпи, отделят повече топлина и желаната температура се постига с изгарянето на по-малки количества.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега