Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Екоинспекцията отново ще глобява "Кроношпан" заради замърсяване

Екоинспекцията отново ще глобява "Кроношпан" заради замърсяване

Законът за околната среда предвижда глоба от 10 000 до 500 000 лева.

Във връзка със зачестилите жалби от жители на комплексите "Славейков" и "Изгрев", както и на граждани, работещи в района, Регионалната инспекция по околната среда и водите докладва на кмета, че през март и април са извършени извънредни контролни проверки, които са показали нарушения от страна на "Кроношпан".

"Проверките са извършени в присъствието на подателите на сигналите. На място е констатирано, че производствената площадка е запрашена с дървесен прах и стърготини, не е оросена и при вятър има завихряния с пренос на материал", гласи официалното становище на екоинспекцията. За установените нарушения на дружеството са съставени Актове за установяване на административно нарушение.

Предстои налагане на имуществена санкции за неизпълнение на условие от Комплексно разрешително № 475-Н2/2016 г., с условията на което е разрешена работата на инсталация за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ) и ориентирани дървесни частици (ОSB). За това нарушение Законът за околната среда предвижда глоба от 10 000 до 500 000 лева.

В присъствие на представители на  Общината и  РЗИ - Бургас е проведена среща с управителите на дружеството за предприемане на неотложни мерки за ограничаване на неорганизираните емисии и на разпространението на миризми. При неизпълнение на всички мерки, изискани от контролните органи операторът ще трябва да спре експлоатацията  на инсталацията докато не бъде въведена в съответствие с условията на Комплексно разрешително № 475-Н2/2016 г., посочват още от РИОСВ.

"За Бургас е важно привличането на инвестиции и разкриването на работни места, но това не трябва да става за сметка на  обществения интерес на бургазлии", коментира на свой ред кметът Димитър Николов и настоя за бързи, ефикасни и резултатни действия за прекратяване на наднорменото запрашаване.

От "Кроношпан" коментираха, че на територията на производствената им база в Бургас няма дейност или технология, които да водят до изпускане на задушливи газове. Техните проучвания показали, че причината за краткосрочното увеличаване на съдържанието на праховите частици в зоната около склада за дървесина на открито е „ротирането“, т.е пренареждането на количествата дървесина от площадката.

"В тази площадка през зимата се бяха натрупали повишени количества от суровина и в момента, в който започна тяхното транспортиране към производствените линии, се появи проблемът със запрашаването. Дървесината вече е пренаредена и няма никакви отклонения от нормите за запрашеност на въздуха", посочиха от компанията.

Предприети са и допълнителни мерки за поддържане на дървесната площадка в състояние, което да сведе до минимум възможностите за отклонение от нормите за запрашеност при извършване на обичайната дейност в района на склада за дървесина на открито.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега