Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Експедиция ще чертае съвременна туристическа карта на Странджа

Експедиция ще чертае съвременна туристическа карта на Странджа

Започва картографска експедиция в Странджа, съобщават от Програмно-координационния център за научни изследвания – ЕКОПАН. Целта е да се създаде съвременна туристическа карта на планината в М 1:110 000, като на нея се нанесе новата инфраструктура, създадена през последните години.

Започва картографска експедиция в Странджа, съобщават отПрограмно-координационния център за научни изследвания – ЕКОПАН. Целта е да се създаде съвременна туристическа карта на планината в М 1:110 000, като на нея се нанесе новата инфраструктура, създадена през последните години.

Подобна карта е поддържана до 2009 г., като е билапреиздавана и обновявана няколко пъти. Днес тя еизчерпана и е колекционeрска рядкост.Картографската експедиция в Странджа си поставя интереснатазадача – да отрази наличието на обекти, изградени с европейско финансиране,както и реалното състояние, и режима на защитените територии, паметниците накултурното наследство, обявените маршрути и достъпа до всички туристическизабележителности.

Експедиционните дейности ще протекат на три етапа: През първияетап ще бъде обходена българската част на планината. На територията на Българиякартата обхваща 3760 кв. км от Бургаска област (8общини), както и 685 кв. км от  Ямболска област (2 общини).

От Бургаскаобласт в картата изцяло попадат общините Средец, Созопол, Приморско, Царево,Малко Търново, както и значителни части от общините Бургас, Карнобат и Камено.От Ямболска област в обхвата на картата са и атрактивни части от общинитеБолярово и Стралджа. Детайлно ще бъдат представени Старобългарският пограничен вал ЕРКЕСИЯТА, природен паркСтранджа и Странджанското черноморско крайбрежие – от протока Форос до Инеада.

През втория етап сразрешението на компетентните власти на Р. Турция ще бъдат нанесени туристически забележителности в областитеКъркларели и Одрин, достъпни по протежение на 187,5 км от общата граница междудвете страни.В третия етап на основата насъбраната геопространствена информация и създадения дигитален архив „Тракия” сучастието на учени от СУ „Св. Климент Охридски” ще се направи опит да бъдепроследен пътят на Дарий (522-486 г. пр.Хр.) през ИзточнаТракия и Странджа.

Знаменитият му поход срещу скитите оставя дълбоки следи висторията на античния свят. Той е описан от „бащата на историята” Херодот.Задачата е интердисциплинарна и налага участието на представители от няколконаучни области.

Картографската експедиция в Странджа се осъществява с институционалната подкрепа на Областна управа – Бургас,Югоизточно държавно предприятие – Сливен и Регионална дирекция по горите –Бургас. Екипът е съставен от Геопан, Бургас и КартГео, Троян – две дружества, членове на Българска картографска асоциация. Очаква се към инициативата да се присъединят МОСВ иМинистерството на туризма.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега