Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Експерти: При зимна депресия избягвайте алкохола - той действа като депресант

Експерти: При зимна депресия избягвайте алкохола - той действа като депресант

Сезонната депресия, както самото име показва, трае единствено през есенно-зимния сезон, след което симптомите изчезват.

Сезонната депресия, както самото име показва, трае единствено през есенно-зимния сезон, след което симптомите изчезват. Медицинското наименование на тези състояния е фотозависима депресия, отнасяща секъм сезонните афективни разстройства (САР). Те са по-чести при жени на възраст 20-40 години, но засягат и представителите на силния пол.

Обичайните симптоми са униние, апатия, постоянночувство на умора, понижена работоспособност, сънливост, повишен апетит, лошо настроение, повишаване на телесното тегло. Типични са оплакванията за болки в гърба, врата, корема, крайниците, както и постоянно главоболие. Тези симптоми достигат апогея си през януари и отшумяват края на май, началото на юни.

Зимната депресия се обяснява с повишения синтез и секреция на хормона мелатонин, поради намаляването на светлината. Той има значение за синхронизацията на денонощнияритъм на различните органи и системи с редуването на светлината и тъмнината.

Благодарениена този хормон човек може да заспива и да има здрав сън. Секрецията му зависи отредуването на светлите и тъмните периоди на денонощието. Активността на синтеза му сеповишава около 20 часа, пикът на концентрация се достига към 3 часа призори, след коетопостепенно се понижава, обясняват експертите от РЗИ - Бургас.

Най-доброто средство за лечение есветлината – използвайте всеки слънчев зимен ден, отделяйте си време за разходки на чиствъздух, а когато сте в затворени помещения, използвайте по-силно и ярко осветление. Дайте си време – никой не се излекува за дни. Полагайте повече грижи за себе си:

- Правете нещата, които са Ви доставяли удоволствие, нищо че в момента няма да Ви едо тях. Както казва приказката “апетитът идва с яденето”;
- Останете активни – така ще Ви е по-трудно да се почувствате зле;
- Общувайте с близки и приятели, тяхното оптимистично настроение може да Ви зарази;
- Споделете как се чувствате със своите близки и приятели;
- Използвайте всяка възможност да раздавате на околните любов и доброта – правете им подаръци, помогнете или просто изразете съчувствие. Равнодушието ни към другитеправи света сив, пуст и безрадостен;
- Правете си ежедневно някакви малки подаръци;
- Хранете се редовно, приемайте повече плодове и зеленчуци, увеличете разходките, независимо от студа, правете физически упражнения;
- Въздържайте се от алкохол – той е с действието на депресант.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега