Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Експерти: Приложението за "състаряване" не е "заговор на руснаците"

Експерти: Приложението за "състаряване" не е "заговор на руснаците"

Приложението има сходни общи условия и достъп като милион други подобни, които инсталираме на телефоните си.

В светлината на новите конфликти между САЩ и Русия, в света на киберпрестъпленията и облаците, в епохата на големите хакове и изтичането на лични данни, конспиративните теории неизменно се добраха и до добилото популярност "FaceApp" приложение за състаряване. В рамките на няколко дни то бе заклеймено като "таен заговор на руснаците", а сред потребителите се настани паника, че всичките им снимки и данни се съхраняват в някой таен руски бункер.

Е, експерти в сферата на киберсигурността се опитаха да преборят тези предубеждения. Двама изследователи - Баптист Робърт и Адам Харви бяха цитирани в издания като Форбс, заявявайки, че приложението не е по-опасно от всички останали на пазара, независимо от произхода на създателите си. И макар по правило да не е препоръчително да се предоверяваме на случайни приложения, които използват данните ни, вероятността тези данни вече да са в мрежата е огромна.

По данни на Форбс, повечето от информацията на "FaceApp" се съхранява на наети сървъри в САЩ, Австралия и Европа, от мрежите на компании като Amazon и Google. Самият алгоритъм използва тяхната изчислителна мощ, за да обработва снимките на потребителите. Малка част от тях все пак стигат до машините на руската компания.

Тестовете на Робърт и Харви показват, че приложението не тегли цялата база данни от телефона Ви, а само посочената от Вас снимка, както и информация за устройството Ви. В действителност общите условия за ползване дават право на руската компания да разполага както намери за добре с Вашата снимка, но се оказва, че същите условия имат и редица други приложения, които не са заклеймявани като "международен заговор".

Британският вестник "Guardian" цитира и данни, според които Фейсбук и Гугъл на практика притежават огромен ресурс от Ваши снимки и информация, които им помагат за разработването на техните системи за изкуствен интелект. И то с нашето позволение, дадено съзнателно или не.

Въпреки това експертите предупреждават да бъдем внимателни, когато инсталираме приложения и им даваме достъп до живота си, предвид информационния ресурс, който споделяме с устройството си. В действителност не е необходимо едно приложение да бъде "международен заговор" или "зъл план", за да бъде опасно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега