Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Експерти съветват как да реагираме след пробива в сигурността на Facebook

Експерти съветват как да реагираме след пробива в сигурността на Facebook

Първият признак да разберем, че сме жертва, е ако се налага отновo да въвеждаме потребителско име и парола.

През изминалата седмица срив в системите на най-голямата социална мрежа "Facebook" засегна най-малко 50 млн. потребители, оставяйки профилите им уязвими. Ръководството на компанията обяви, че проблемът е отстранен. Взети са и мерки за засилване на контрола.

Според експерти, това е най-големият пробив в сигурността на "Facebook" обявяван публично до този момент. Става дума за функцията "View as/Виж като", която позволява да видим профила си през очите на други потребители. Целта на услугата е да позволи на потребителя да провери по-лесно каква информация споделя публично за себе си в социалната мрежа. Именно тази възможност е дала дефект и е позволила достъп до профила на засегнатите потребители.

"Първият признак да разберем, че сме жертва, е ако се налага отновo да въвеждаме потребителско име и парола. Освен това вчера от Фейсбук обявиха, че на стената на всеки един от засегнатите ще излиза съобщение какво точно се е случило", обяснява IT специалистът Христо Ласков в ефира на БНТ.

Според IT експерти открадната онлайн идентичност може да се използва за разпространение на фалшиви съобщения, фишинг атаки и не на последно място злоупотреби с профили, които са свързани с "Facebook", като например "Instagram", или пък платформи за резервации.

"Преглеждате списъка със свързаните сайтове и приложения, ако видите някое, което не познавате, просто забранявате достъпа на този сайт или приложение до вашия профил, съветва Ласков.

Експертите препоръчват още да проверим профила си за непознати съобщения, както и списъка с приятели дали се е увеличил. В секцията сигурност също така може да бъде проверено на кои локации е използван. Най-голяма защита осигурява двуфакторната оторизация.

"Фейсбук позволява на всеки един потребител да въвежда освен потребителско име и парола, да се идентифицира в мрежата чрез въвеждането на код, който се получава на доверено устройство на самия потребител. Този код е еднократен. Практически е почти невъзможно да бъде отгатнат", пояснява Ласков.

За по-голяма сигурност в мрежата, експертите съветват смяна на паролата всеки месец и използването на не по-малко от 12 символа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега