Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Експозиция "История на Бургас" отваря врати на Никулден

Експозиция "История на Бургас" отваря врати на Никулден

Повече от тридесет години бургаската общественост и Бургаският музей полагат усилия за създаването на експозиция, в която с информация и визуално да бъде представена историята на Бургас от най-древни времена до наши дни. Благодарение на усилията на РИМ – Бургас, тази идея вече е факт.

Повече от тридесет години бургаската общественост и Бургаският музей полагат усилия за създаването на експозиция, в която с информация и визуално да бъде представена историята на Бургас от най-древни времена до наши дни. Благодарение на усилията на РИМ – Бургас, тази идея вече е факт.

На 06-и декември, Никулден, в 10:30 ч., в Историческия музей на ул. „Лермонтов” 31, официално ще бъде открита експозицията „История на Бургас”. В тази класическа музейна експозиция чрез предмети, снимки, текстове и възстановка на интериор, всички бургазлии и гости на града ще могат да разберат откъде води началото си съвременния град Бургас.

Експозицията представя артефакти и информация за над 10 археологически обекта на територията на Бургас от Праисторията до средните векове, включително и най-новите находки от прочутите още от древността градове Акве Калиде и Порос, които днес се намират в бургаските квартали „Ветрен” и „Крайморие”.

За първи път пред обществеността са показани златни, сребърни и бронзови монети от проучванията, оловни печати, накити, керамика и други находки от археологическите проучвания. От епохата на Османското владичество и Възраждането са представени най-ранните административни документи, свързани с историята на Бургас – данъчни регистри и описи, в които се говори за селището Пиргос, лични печати на бургаски търговци, снимки и документи от ХІХ в.

За пръв път се представят знакови оръжия – ювелирно изработени шишанета и ятагани с обкови и художествена гравировка, пищови, револвери, пушки „Кринка”, „Маузер”, „Манлихер”, както и емблематичните за Втората световна война немски автомат „Шмайзер”, съветски картечен пистолет „Шпагин”, немска картечница „MG 32”. В оръжейната колекция са намерили място и тематична сбирка от офицерски български, руски и турски саби с ювелирно изработена гравировка и надписи, характерни за епохата.

В експозицията намира място и историята на развитието на Бургас от 9.09.1944 г. до края на тоталитаризма. Представен е Народният съд, гоненията на буржоазията, национализацията, постепенната мощна индустриализация на града със знаковите за Бургас големи предприятия и заводи – Нефтохимическия комбинат, Летище Бургас, Корабостроителния завод, „Елкабел” и др.

Показана е ролята на Бургас и като съвременен културен център, място за спорт и туризъм. В изложбата са намерили място редица уникални експонати – археологически находки от Бургас, гравирана гилза от снаряд, личен подарък от генерал Вазов на отличил се войник, лични вещи и оръжия на водачи на Преображенското въстание и български пълководци от първата половина на ХХ в., триезичен въртящ се печат на бургаски търговец – на български, гръцки и турски език, запечатана капсула с първия български бензин А98, получен в Нефтохимическия завод, и много други.

В деня на откриването и празник на Бургас – Никулден, всички бургазлии и гости на града могат да посетят новата експозиция безплатно. На Никулден входът ще е свободен и за останалите три музейни експозиции – природонаучна, етнографска и археологическа.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега