Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Електронните услуги на Общината стават достъпни с ПИК

Електронните услуги на Общината стават достъпни с ПИК

Това стана възможно след като кметът Димитър Николов и изпълняващият длъжността директор на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас - Татяна Кънчева подписаха днес споразумение за взаимодействие между двете институции.

Електронните услуги на Общината стават достъпни с персонален идентификационен код, който се издава безплатно от НАП. Това стана възможно след като кметът Димитър Николов и изпълняващият длъжността директор на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас - Татяна Кънчева подписаха днес споразумение за взаимодействие между двете институции.

Потребителите ще могат да проверяват задълженията си за местни данъци и такси,  като информацията в онлайн справката ще се визуализира към определена дата.  От НАП обръщат внимание, че заплащането на местните данъци трябва да става по сметките на Община Бургас, по местонахождението на недвижимия имот или по регистрация на превозните средства.

"Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас е в готовност да предостави на всеки жител на община Бургас персонален идентификационен код, а чрез него и възможността за надеждна идентификация и  ползване на пълния набор електронни услуги на  Община Бургас. ПИК-ът на практика замества квалифицирания електронен подпис, спестява разходи и време на гражданите и дава сигурност", коментира Кънчева.

Персоналните кодове на НАП се издават безплатно и не се налага посещение в Общината за заявяване на ползването на електронни услуги. Вече повече от 25 хиляди бургазлии притежават ПИК, кодът дава възможност още и за своеобразен дистанционен контрол на работодателите по отношение на данъци, осигуровки и трудови договори.

"Като институция, която предоставя най-голям брой електронни услуги, желанието на НАП  е персоналният идентификационен код постепенно да се превърне в удобен и сигурен универсален ключ, вход към електронните услуги, които предоставят общините и институциите в Република България", обясни още и.д. директорът на ТД на НАП Бургас.

От своя страна кметът Димитър Николов сподели очакванията си да се увеличи броят на ползващите електронните услуги на общината, да се редуцират контактите от типа "лице в лице" и не на последно място да се спестят разходи на гражданите при декларирането и внасянето  на местните данъци и такси.

"Тази услуга слага край на опашките пред гишетата. Бързина - сигурност - удобство - това заслужават бургазлии при документалните си и всякакви други отношения с администрацията", каза още кметът.

В кратко време Община Бургас и НАП ще синхронизират информационните си системи, така че заявяването на електронни услуги чрез ПИК да бъде възможно през сайта на приходното ведомство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега