Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Електронните услуги на кадастъра са с 30% по-евтини

Електронните услуги на кадастъра са с 30% по-евтини

Предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) услуги, които гражданите заявяват и получават електронно, са с 30% по-евтини от документите на хартиен носител. Например, едни от най-често търсените – издаването на скица на имот или схема на самостоятелен обект на хартия струват 20 лв., а заявените и получени електронно – 14 лв. Важно е да се знае също, че скиците и схемите вече са безсрочни, освен ако няма промяна в обстоятелствата за имота.

Предоставянитеот Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) услуги, коитогражданите заявяват и получават електронно, са с 30% по-евтини от документитена хартиен носител. Например, едни от най-често търсените – издаването на скицана имот или схема на самостоятелен обект на хартия струват 20 лв., а заявенитеи получени електронно – 14 лв. Важно е да се знае също, че скиците и схемите вечеса безсрочни, освен ако няма промяна в обстоятелствата за имота.

Предоставянитеот АГКК електронни услуги са същите, като тези, които гражданите и бизнесътмогат да получат на гише. Изготвянето на заявените на място или онлайндокументи отнема едно и също време в зависимост от срока на услугата –обикновена, за която са необходими 7 дни, или бърза, чийто срок е тридневен. Най-бързияти удобен начин за тяхното заявяване и получаване е по електронен път, чрезКадастрално-административната информационна система на кадастъра - https://kais.cadastre.bg/.

За да може дабъде използвана, е необходимо да се направи регистрация, която отнема няколкоминути. Заявяването на услуга също не отнема много време. За някои от тях, сцел удостоверяване на данни, е необходимо заявителят да се идентифицира селектронен подпис. Ако гражданите не разполагат с такъв, могат да получатзаявения от тях документ в офис, където ще трябва да покажат необходимитедокументи – за собственост на имот или други, необходими за съответната услуга.Услугитеот кадастралната карта са общо 12, от Геокартфонд – 19, а извършваните справкиса 13.

Сред тях, освен предоставянето на скица на имот или схема насамостоятелен обект, са също нанасяне на настъпили промени в кадастрална картаили в кадастралния регистър на недвижимите имоти, предоставяне на извадка отархивен план в цифров вид, справка по кадастрална карта и други. Чрезкартата в КАИС, която е със свободен достъп, може да се потърси информация заимот или сграда по различни начини – чрез въвеждане на данни за адрес или чрезидентификатор, който е като „ЕГН“.

Първите 5 цифри от номера дават информацияза населеното място, следващите 4 обозначават кадастралния район, а тези следтях – номера на имота. Ако в него има сграда или самостоятелен обект(апартамент в жилищен блок, например), те също се обозначават с допълнителницифри.Спромени в Закона за кадастъра и имотния регистър и наредби към него инженери погеодезия вече също могат да издават скица на имот или схема на самостоятеленобект. Така се разширява още кръгът от възможните начини, по които гражданите ибизнесът могат получават кадастрални услуги. Досега, освен от службите погеодезия, картография и кадастър, такива се предоставят също от общини, службипо земеделие и нотариуси.

Зада извършват тези услуги, според последните изменения на Закона за геодезията,картографията и кадастъра, инженерите по геодезия трябва да са правоспособни,което означава, че трябва да имат образователно-квалификационна степен„магистър“ и минимум 2 години професионален стаж в областта на кадастъра.Правоспособнителица ще имат право на достъп до информационната система на кадастъра, какъвтоимат общинските служби по земеделие и общините. Чрез нея, правоспособните лицаще имат право само да получават скици на поземлени имоти, скици на сгради,схеми на самостоятелни обекти в сгради и в съоръжения на техническатаинфраструктура, както и удостоверения за наличие или липса на данни, но няма дамогат да правят изменения на данните в тези документи и в кадастралната карта икадастралните регистри.

Документите ще се изработват автоматично отинформационната система на кадастъра, ще бъдат разпечатвани от правоспособнителица и след като те ги удостоверят, ще ги предоставят на потребителите нахартиен носител. Тези документи ще имат силата на официален документ, издаденот АГКК.Предоставянетона тази възможност ще подпомогне работата на службите по геодезия, картографияи кадастър предвид увеличаването на териториалното покритие на страната скадастрална карта и кадастрални регистри, което до края на годината се очаквада достигне 95%. Това, както и увеличаването на броя на новопостроените сградив големите градове и курортните комплекси и на инфраструктурните обекти, водидо повишаване на броя на заявленията за кадастрални услуги.

За съдействието, което общини оказват на АГКК при обслужването награждани, в бюджета им постъпва разликата в стойността на таксата между електронени хартиен документ. За изпълнение на заявената от потребителя услуга общинитеполучават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър електронен документ,таксата за него постъпва в бюджета на Министерството на регионалното развитие иблагоустройството, а общините разпечатват и предоставят на потребителясъответния документ на хартиен носител.

Очаква се в резултат на нормативнатапромяна, която е в сила от началото на месеца, да се увеличи броят на общините,които желаят да подпомагат службите по геодезия, картография и кадастър. Къммомента това се прави от малко над половината от местните власти в страната.Повишаването на броя им също ще доведе до подобряване на обслужването напотребителите, тъй като те ще могат да заявяват и получават услуги от кадастралнатакарта на удобно за тях място - в общинските центрове.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега