Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Елена Иванова: Бизнесът тласка развитието на курорта, а не АД-то

Елена Иванова: Бизнесът тласка развитието на курорта, а не АД-то

Как почасовото зареждане на обекти пречи на туристите в Слънчев бряг и дали промени в Закона за туризма ще повлияят положително на хотелиерите, разказа пред репортер на "PoligrafF" председателят на Съюза на собствениците Елена Иванова.

Как почасовото зареждане на обекти пречи на туристите в Слънчев бряг и дали промени в Закона за туризма ще повлияят положително на хотелиерите, разказа пред репортер на "PoligrafF" председателят на Съюза на собствениците Елена Иванова.

Как почасовото зареждане на обекти пречи на туристите, респективно на бизнеса?

Почасовото зареждане пречи първо на бизнеса, след това на туристите, защото те косвено го усещат. На първо място, не почива на никаква логика ограничението в тези часове. Колкото и да твърдят, че това са правила дадени от професионалисти, консултанти в туризма и т.н., няма нищо такова. Това просто е опит за едно диктаторство, въвеждане на едни... те не са и правила, ограничения, които да държат в подчинение хората, които работят в Слънчев бряг и на които да се показва, че има едно дружество, наречено „Слънчев бряг” АД, което да определя как ще се развива курорта.

Това дружество не разбра, че през всичките години бизнесът е този, който тласка развитието на курорта напред. Хотелите на това дружество и активите изобщо са продадени, то притежава една сграда и няколко актива и това дружество няма никакво място сред нас. Факт е, че бизнесът е този, който вложи милионите, милиардите инвестиции в комплекса, направи тези хотели, тази база, тези атракции, всичко това, което кара в момента туристите да идват тук. Общината е тази, която следва да налага правила, административни норми и санкции и т.н.  

Как пречи на бизнеса ограничението за зареждане на обектите?

То е сутрин от 7 до 10, това е времето, в което почти всички доставчици пристигат от  цяла България, пътували са цяла нощ и искат да си разтоварят стоката по-бързо в един хотел, за да отидат след това в друг хотел или ресторант. В един момент, до 10 ч. тяхното влизане тук е забранено, в момента, в който ги пуснат, те се струпват на първия обект, не могат да се консултират помежду си, не се познават дори.

Изведнъж се събират над 10 товарни автомобили в един и същ обект, всички те бързат да разтоварят стоката си, защото в следващото място ги очакват отново с нетърпение... Ние зареждаме ден за ден нашата стока и всичко това, което се говори, че се предлага некачествена храна е тотално невярно. Месото, хляба, плодовете и зеленчуците, алкохолните и безалкохолните напитки – абсолютно всичко. Просто ние нямаме складови бази в хотелите си, които да поемат по-голямо количество. Затова ги чакаме с нетърпение камионите, които да разтоварят, най-малкото да изнесем пресните плодове и зеленчуци на блок-масата за закуската или за обяда.

В момента, в който този автомобил дойде след 10 или 11 ч. , не е ясно как да си приготвим салатите и да заредим масите със зеленчуци и плодове, които освен това да бъдат и свежи. Нито пък има как да вложим тези продукти в готвенето за следващото хранене. А около 70 % е пълно хранене – дори и да не е ол инклузив, е закуска, обяд и вечеря и всички ние готвим целодневно.  

В този смисъл ограниченията пречат на бизнеса, а как пречат на туристите?

В момента, в който ние не изкараме свежа продукция, сещате се каква ще бъде реакцията на гостите – „Предлага ни се лоша храна, застояли зеленчуци, развалени...”. Ние няма как в тази жега да ги съхраним, ние имаме по една хладилна камера за плодове и зеленчуци. Това нещо стига за ден, ден и половина. Така че, това се пренася и върху туристите, така се пречи на бизнеса изобщо. Ако някой попита какъв е смисълът на това нещо, никой не може да даде разумно обяснение. Аз съм задавала въпроса, колеги са задавали въпроси. Никой не зарежда през нощта.    

А вие правите ли опит за преговори със „Слънчев бряг” АД?  

Не, какви опити да правим? В началото имаше една среща, тази в областната управа. Той (Златко Димитров, изп. дир. на „Слънчев бряг” – б.а.) пише тук, че това било съгласувано със всички опериращи фирми на територията на комплекса. Няма такова нещо!  Човек, който иска да въведе нещо, той обикновено е инициаторът на една среща, на обсъждане... Такава инициатива от страна на „Слънчев бряг” АД не е имало. И няма защо да има, защото те си бяха сигурни, че ще вкарат една фирма, която да си я вмъкнат вътре, ще си събере парите, които им трябват...

Тук става въпрос сигурно за над 2 млн. и ще си вдигне багажа и ще си тръгне.  Срещу това, което се случва тук, протестират всички доставчици. Просто хората са изключително недоволни. Страхуват се, на мен доставчик ми е казвал: „Страх ме е да ти кажа истинското ми мнение, защото ще ми пратят данъчни и ще ми смачкат бизнеса”. Протестират всички таксиметрови шофьори. Вече правиха подписка, 180 шофьори, искат да правят неподчинение пред сградата на АД-то. За какво ние да създаваме напрежение?

Ние сме тези, които искаме спокойствие, ние докарахме тези гости тук, не някой друг. Ние докарахме туристите – с ниските цени, със всичките реверанси, които правим, с продукта, който предлагаме на пазара на една изключително адекватна цена. Лудост е някой да си мисли или пък да го каже, че ние искаме напрежение. Напротив – искаме спокойно да си отгледаме туристите, спокойно да си приключим сезона, да си отчетем накрая резултата и да приключим темата.    

В момента достъпът на туристи е свободен, това удовлетворява ли ви?  

Дори, когато имаше бариери в Слънчев бряг, достъпът и тогава беше свободен. За тези бариери прокуратурата постанови да се махнат. Каква е разликата от тогава и сега, когато пак се плаща, само няма това устройство? Защото министърът (Делян Добрев, б.а.) обяви публично бариери няма да има и какво се случи? Каква е разликата? Същите хора стоят пак там и се събират пари, даже в по-големи размери. Няма как да ни удовлетворява такова безчинстване и такова хегемонстване и такова налагане на диктатура в този комплекс.  

Прогнозирахте ръст с около 8 % през този сезон. Към момента изпълняват ли се очакванията ви?  

След един много слаб месец май повечето обекти регистрираха загуба. Всички хотели работеха, персоналът беше назначен, заплатите и осигуровките се плащаха, разходите за енергия си вървяха, а туристите ги нямаше. Не мога да кажа дали тези загуби са много сериозни, опитваме се в момента да компенсираме със следващите месеци. Наистина, юни ще покаже ръст в броя на туристите. Не мога да се ангажирам в момента с проценти, но се надявам, че към края на сезона увеличението ще е около 5 на сто.  

Съюзът на собствениците се противопостави на алкохолните турове и шумът от заведенията. Има ли резултат?  

Ние от няколко години изразяваме позиция в това отношение и считаме, че най-малко не ни харесва този етикет „алкохолна дестинация”. Сам по себе си, тези турове са продукт, който се търси от туристите на пазара, защото, ако не се търси, няма и да се продава. Едва ли хотелиерите ще успеем да ги забраним и да ги премахнем тези турове.

Щом пазарът го търси – трябва да се предложи. Това, което ние се споразумяхме с хората, които провеждат тези алкохолни турове е да ги провеждат навън по алеите до 0 ч. В 0 ч. тези участници да влязат в последното заведение от маршрута и да бъдат само вътре. Поне навън по алеите да няма тези грозни гледки, които ги виждахме в предходните години. В 1 ч., в 2 ч., цялата тълпа се носи, вика, крещи, хората не могат да спят...

В този смисъл, ще се реши проблемът с гледката по алеите. Обаче проблемът с препилите туристи, според нас, за съжаление, няма да се реши. И това, явно е въпрос на личен избор на всеки, който участва в тези турове. Ако един човек си знае мярката, той, записвайки се в този тур, ще пие с мярка и няма да се стига до това да пада от балконите на 4-ия етаж, да речем. Да се стига до смъртни случаи, до тежки травми и т.н. Ако той няма мярка, дори и да не участва в алкохолния тур, ще влезе в съседния супермаркет, ще изпие една водка, която струва 20 лв. бутилката и ще се усмърти по същия начин. Това, очевидно, е такава категория туристи, които наблягат на алкохолното опиянение. Не сме ние хората, които ще ги изгоним заради това от Слънчев бряг и от България. Щом го търсят, те трябва да го получат под една или друга форма.    

Кои промени в Закона за туризма подкрепяте и ще повлияе ли положително срочната категоризация на хотелите или ще увеличи бюрокрацията?  

Промените, които очакваме да бъдат гласувани от НС не са никак малко. Все пак това е един чисто нов закон. Той поставя една нова рамка. Всички промени бяха много добре обсъдени и за пръв път, по този начин поставени от МИЕТ, лично от министъра. Сърба целият бранш и законът бе обсъден член по член, което се случва за пръв път.

 Всеки имаше право, възможност да си съобщи предложенията, да си ги защити и да бъдат поставени на обсъждане от целия бранш и от МИЕТ, разбира се. Бяха допуснати и вписани само тези предложения, които  целият бранш одобряваше. Което утре не може да накара браншът да се обърне и да каже „Това не ми харесва”. Бяха приети доста, според нас, работещи промени. Една от които е срочната категоризация. Всички се съгласихме с нея, което ясно показва, че това ще помогне на бизнеса.

Ще помогне, защото знаете, че един хотел се амортизира. Независимо дали е градски, който работи цяла година или сезонен, който работи 4 месеца, но много интензивно, се амортизира много бързо. Ако няма един контролен орган, който да дойде и да провери и да каже „Да, базата Ви наистина изглежда така, както изглеждаше преди 5 г.”, защото собственикът е длъжен на инвестира в реновиране, в обновяване... В този случай, разчитаме, че именно срочната категоризация ще помогне в това направление. Няма да останат хотели, които ще работят, пък на какво прилича хотелът...

Както е една Турция. В интерес на истината, Турция е лош пример. Един хотел там, когато се отвори е много добър, първите 2 – 3 г. работи прекрасно, после никой не инвестира в поддръжката му. Знаете, че ако отидете в един и същ хотел на първата му година и на седмата, ще съжалявате, че сте отишли отново там.    


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега