Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Еньовден е - билките набрани днес са най-лековити

Еньовден е - билките набрани днес са най-лековити

Празникът е известен и като Средилето, Ден на Слънцето и Летен Ивановден.

Днес православните християни отбелязват рождеството на Св. Йоан Предтеча - Еньовден. Празникът е известен и като Средилето, Ден на Слънцето и Летен Ивановден, Яневден в Софийско, Иванден в Западна България, Иван Бильобер в Североизточна България.

Във времето на царуването на Ирод, който управлявал юдея от 30 г. пр. р. Хр. до 3 г. след Рождество Христово, в град Хеврон живял свещеник на име Захарий. Жена му се казвала Елисавета и била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица. Захарий и Елисавета били силно вярващи и живеели по Божия закон.

Макар да били вече в напреднала възраст, нямали деца. На тая възраст не можели да се надяват, че ще им се роди чедо, но не преставали да се молят Бог да им дари син. Ангел Господен се явил един ден на Захарий и му казал, че молитвата им е чута и ще имат син, който ще носи името Йоан. Св. Йоан Предтеча е наричан от църквата последен пророк и първи мъченик. Защото е последният, който проповядвал за идването на Иисус Христос и първият, който мъченически пострадал за вярата си в Него.

Според старите български традиции на Еньовден започва далечното начало на зимата, дните започват да намаляват, а нощите – да стават по-дълги. С други думи, “Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”. Затова на този ден всички очаквали с нетърпение изгрева, за да бъдат благословени от Слънцето.

Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето “трепти”, “играе” и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина — ще боледува.

Преди да “тръгне към зима”, Слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада, има особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве. Билките, набрани в ранното утро, са най-лековити. Смята се, че срещу Еньовден магьосниците отиват да обикалят хорските ниви и да крадат тяхното плодородие.

В нощта срещу празника особена магическа сила придобива водата. Според вярванията, водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото Слънцето се е окъпало в нея. Днес имен ден празнуват Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.

Екипът на „PoligrafF” честити на всички именици с пожелание за здраве и благополучие!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега