Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Етнографският музей отбеляза Трифон Зарезан

Етнографският музей отбеляза Трифон Зарезан

Празникът беше почетен подобаващо и лозата в двора на музея беше подрязана, така, както повелява традицията.

За поредна година Етнографският музей в Бургас отбеляза Трифон Зарезан. Празникът беше почетен подобаващо и лозата в двора на музея беше подрязана, така, както повелява традицията.

Предисторията на празника е свързана с тържествата в чест на Дионис – бога на виното и веселието. Народът вярва, че с благословията на свети Трифон лозята стават плодородни.

Българската традиция повелява рано сутринта стопанката замесва хляб, който украсява с моделирани от тестото лозници с натежали от плод гроздове. Приготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино.

На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. Той отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от трапезата на Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите, а после мъжете си устройват веселби.

Преди да седнат на общата трапеза насред лозята, те си избират “цар”, когото наричат с името Трифон. На главата на царя мъжете поставят “корона” от лозовите пръчки, които са отрязани най-напред.

Народният празник се нарича още Трихун, Трифко   Трифон пияница или Трифон чипия - легенда за светеца разказва, че си отрязал носа, когато отишъл да зарязва лозите. По-малко известно е, че Свети Трифон е почитан и от соколарите - заради древно предание, според което светецът помогнал на младеж да намери сокола на цар Иван Грозни.

Днес Музеят ще бъде домакин на традиционната лектория на РИМ - Бургас. Археологът Мирослав Класнаков ще разкаже за потънал край Маслен нос древен кораб и медните слитъци с дисковидна форма, открити в морето.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега