Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Жечо Станков: Азербайджан e един от основните източници на природен газ за хъб "Балкан"

Жечо Станков: Азербайджан e един от основните източници на природен газ за хъб "Балкан"

"Отчитайки стратегическото енергийно партньорство между нашите две страни, България разглежда Азербайджан като един от основните източници на природен газ за газоразпределителния център 'Балкан'".

"Отчитайки стратегическотоенергийно партньорство между нашите две страни, България разглежда Азербайджанкато един от основните източници на природен газ за газоразпределителния център'Балкан'". Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков начетвъртото заседание на българо-азербайджанската междуправителствена комисия заикономическо сътрудничество.

В рамките на сесията бе подписан протокол,съгласно който ще бъдат разгледани възможните варианти за съвместни доставки наазербайджански природен газ през територията на България за трети страни при реализацията на проекта за газов хъб "Балкан".

Заместник-министър Станковприпомни, че този месец бе представен пред потенциални инвеститори проектът заизграждане на разпределителния център. В  конференцията във Варна се включиха сучастие и представители на държавната азербайджанска компания SOCAR.

Станковподчерта, че концепцията за газоразпределителния център е разработена отбългарското правителство, съвместно с Европейската комисия. По неговите думи венергийния сектор България и Азербайджан имат формирано стратегическопартньорство. Двете страни изразиха категоричната си подкрепа за реализация на газовитедоставките в размер на 1 млрд. куб. метра годишно от находището Шах Дениз 2 от2020 г.

Предвижда се разглеждане навъзможностите за доставки на природен газ от новите азербайджански находищаслед 2023 г. през интерконекторите Гърция-България и Турция-България.Документътпредвижда проучване на възможностите за обмен на електроенергия между Българияи Азербайджан, след създаването на електроенергийния коридор по направлениетоАзербайджан – Грузия – Турция – Европа, както и обмяна на опит в процеса навъвеждане на пълна либерализация на електроенергийната система у нас. 

Заседанието се проведе под председателството на заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков, министъра на икономиката Божидар Лукарски и министъра на транспорта на Република Азербайджан Зия Мамедов. Обсъдени бяха въпроси на двустранното сътрудничество като: енергетиката, търговията, транспорта и информационните технологии, земеделието, туризма, културата, образованието, здравеопазването, регионалното развитие и социалната политика.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега