Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Жива къща" и костенурки привличат туристи в село Баня

"Жива къща" и костенурки привличат туристи в село Баня

Ученици от Ахтопол и Царево посетиха центъра за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в село Баня и разгледаха една от първитe глинени къщи в България.

Ученици от Ахтопол и Царево посетиха центъра за размножаванеи рехабилитация на сухоземни костенурки в село Баня и разгледаха една отпървитe глинени къщи в България. Обучителните пътувания се провеждат врамките на проект Be Natur на Дирекцията на Природен парк Странджа, като целтае подрастващите да се запознаят с биоразнообразието в зоните от Натура 2000,  възможностите за развитието на екотуризъм, както и повишаването на екологичната култура.Атрактивната глинена къща на Видко Джигров е  изграденапо метода „коб” и е сред първите модели за екологично строителство поЧерноморското крайбрежие. 

Философията наизграждането, а и обитаване на подобна „дишаща къща” е единство с природата. Тяе построена по стара българска технология, като са използвани природниматериали— глина, слама, пясък,  дърво и камък. Така наречените „живи къщи” са пример за възможностроителство в защитените територии и зоните от Натура 2000, при което не енеобходимо да се променя предназначението на земеделския имот. В света глиненитекъщи са туристическа атракция и могат да привличат както отговорни къмприродата, така и платежоспособни туристи. В Турция например, в подобни екоселища, нощувките достигат до 150 лири на човек.

За България най-известниподобни глинени поселища са в с. Лещен и Ваканционното селище Омая, до с.Гайтаниново.В несебърското село Баня се намира и спасителния център засухоземни костенурки. Иво Иванчев, председател на фондация "ГеаЧелониа", запозна учениците с еко центъра, чиято цел е възстановяването истабилизиране на популациите на костенурките на територията на Източна СтараПланина.  Посетителите имат възможност дасе запознаят отблизо с особеностите на костенурките, как живеят, с какво се хранят и как се размножават, каквиса заплахите пред тяхното оцеляване и как могат да бъдат защитени.

Принастоящото посещение младите изследователи имаха шанс да присъстват и на снасянето на яйцата на костенурките. Врайона на Еминска планина могат да се наблюдават половината от всички 61 видаземноводни и влечуги, срещащи се на територията на България.Еминска планина,заедно със Странджа, е част от най-малкият био-географски регион отЕвропейската екологична мрежата Натура 2000 – Черноморския биогеографски регион.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега