Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Живко Табаков: Трябва да се направи още за развитието на велосипедната култура

Живко Табаков: Трябва да се направи още за развитието на велосипедната култура

Паралелно със стоянките обаче стои и въпросът за велоалеите. Според Манол Тодоров, те не са много добре обмислени и не са достатъчно добре пригодени за велосипедистите.

"Задължително е в Бургас да бъдат изградени още велостоянки". Това каза кандидатът за кмет Живко Табаков по време на поредното предаване, организирано от него, свързано с проблемите, които вълнуват бургазлии. Темата тази седмица бе Транспорт, а в дискусията участва и националният координатор на сдружение „SOS-ПТП” Манол Тодоров.

"През последните години виждаме, че започна да се оформя все по-голяма велосипедна култура в града. Трябва да се направи още, за да може бургазлии да не разглеждат придвижването с велосипед като начин за спорт или разходка, но и като алтернатива на автомобилите. Това означава, че пред всички обществени сгради трябва да бъдат поставени велостоянки, а съществуващите да бъдат увеличени", категоричен бе кандидатът за кмет.

"Такива трябва да има пред всяко училище, детска градина и административна или културна сграда", категоричен е Табаков. Паралелно със стоянките обаче стои и въпросът за велоалеите. Според Манол Тодоров, те не са много добре обмислени и не са достатъчно добре пригодени за велосипедистите. За разлика от градове като Мюнхен и Амстердам, тук по-често има конфликти както с пешеходците, така и с автомобилите.

Специалистът по пътна безопасност допълни, че ако се водим по тези "еталони" за велосипедна култура, велоалеите не трябва да бъдат върху тротоарите, а част от пътното платно. Би трябвало и да имат специална маркировка и да бъдат част от светофарната сигнализация. Но това далеч не е задължително, за да имаме добре развита велосипедна култура.

"Не мисля, че на този етап това е възможно в Бургас, но все пак имаме компромисен вариант. Със сигурност има конфликтни точки, но това не трябва да ни спира да караме колела. Просто трябва да се съобразяваме с условията и да бъдем по-толерантни", допълни Тодоров пред репортер на "PoligrafF".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега