Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Жителите на Маринка се готвят за протест срещу кариерата

Жителите на Маринка се готвят за протест срещу кариерата

Жителите на село Маринка, община Бургас, излизат на протест в петък. Това съобщи кметът на селото Лъчезар Колев. Протестът е насрочен за 17.00 часа пред кметството. Причината за недоволството на хората е изграждането на каменна кариера в близост до селището.

Жителите на село Маринка, община Бургас, излизат на протест в петък. Това съобщи кметът на селото Лъчезар Колев. Протестът е насрочен за 17.00 часа пред кметството. Причината за недоволството на хората е изграждането на каменна кариера в близост до селището. До редакцията на  "PoligrafF" бе изпратено становище от Иван Агафонов - член на инициативния комитет срещу изграждането на каменна кариера в село Маринка. Предоставяме текста на писмото без каквато и да е редакторска намеса:

Предистория

"Село Маринка е основано през1909 г. Първоначално носи името Карагьозлер, после е прекръстено наМаринка. Легендата разказва, че така се е казвала хубавата мома, избягала оттурците и самоубила се край близката чешма (носеща нейното име), защото неискала да приеме турската вяра .Първите заселници са пристигнали от Габрово иоколните села, а по късно и от София и Вакарел. Първоначалното местоположениена селото е на 1 км. югозападно от днешното село (и на 200-300м. от бъдещатакариера).

Хората са се занимавали предимно със земеделие.През селото е преминавал важен път, по който са превозвани дървени въглища от Странджа допристанището на брега на местността „Ченгене скеле“. Първите жители саотвоювали земите си от гъстите странджански гори, като са ги превърнали вплодородни и привлекателни. РекаМаринка тече на 500 м. от селото и се влива в Черно море. Устието на рекаМаринка е обявено за защитена територия. В землището на село Маринка се намираи местността "Ченгене скеле",която от 2008 година е част отевропейската мрежа Натура 2000. Западно от селото се намира скалнотообразувание "Зяпналия камък".

Настоящите жители на с. Маринка живеятвърху земи на цар Борис III, на които са сеотглеждали овце и, на които царят е ловувал.  Селото се намира намеждународен път Е87 и на  13км. Южно отБургас с население 1200 души по официалната статистика, но реално в село живеятмного повече хора. Неколкократно е предлагано на селото да стане квартал наБургас, но поради несъгласието на хора това не се е случило. Селото е в близостдо града и се развива добре има училище, детска градина, църква, населението епредимно млади хора, много от тях с малки деца. Поради близостта си до Бургас,удобната инфраструктура и чистотата на въздуха, в селото се строят множествонови къщи и цените на имотите са сред най-високите в района.

До тук с розовата картинка!

През 2009г. на едно от последнитезаседание на М.С. се взима решение за предоставяне на концесия на ф-ма Берил задобив на камъни и разтрошаването им на място в село Маринка, местност Крушака. Въпросната кариера се намирана около 1030м. от първите къщи на селото. Няколко месеца преди подписването наконцесията Община Бургас вече има влязъл в сила ОУП за селото, където вижданетоза развитие на селото е в областта на селското стопанство, земеделеито итуризма. В следствие на което разстоянието от 1030м. значително намалява,предвид разширението на селото.

Освен това, площта на кариерата попада вземеделска територия и  зона със забраназа смяна на статута, което е и един от доводите за пореден път РИОСВ Бургас даоткаже изграждането. За съжаление това решение на РИОСВ Бургас отпадна в съдапоради некачествена или липсваща правна защита от страна на държавния орган. Припървия отказ на РИСОВ-Бургас мотивите са:Емитирането на фини прахови частици привсички операции.Потенциал за кумулативни въздействия инаслагване на замърсители, емитирани от МПС, транспортиращи суровината.Очакваните отрицателни промени върхурастителната и почвена компонента на ландшафта.

С предложеният план за предотвратяване инамаляване на значителните отрицателни въздействия не се гарантират спазванетона нормите за качество на околната среда. Депозираната в РИОСВ подписка на жителите – противизграждането - и отрицателното становище на Община Бургас в подкрепа нажителите.Тук е мястото да вметна едноот изключителните природни богатства,  което има селото, а именно -  „Розата на ветровете“.

При селото се събиратчистия планински въздух от Странджа планина и морския вятър, което доближавакачеството на въздуха до много балнео-центрове и е изключително благоприятно захора с дихателни проблеми.   

След жалба на фирматаконцесионер – Берил ООД, до министъра околната среда и водите, министъра връщарешението за преразглеждане и дава възможност на фирмата да коригира доклада поОВОС така, че по документи всички дейности да са безвредни и безопасни.  Така вече 5 годинипродължава битката на селото срещу изграждането на кариера от фирма Берил ООД. Фирматае явно близка или свързана с настоящия директор на РИОСВ- Бургас г-н Антоний Иванови е на финалната права преди реализация на проекта. Г-н Иванов в неофициаленразговор казва, че на този етап няма пречка за положителното му становище,прикрито зад решение на експертен съвет към РИОСВ.  

Интересни са въпросите какаво кара едининвеститор въпреки общественото недеволство да чака 5 години, като през тозисрок заплаща концесионни такси, дори и малки. Още когато „Берил“ ООД обявиинвестиционното си намерение пред Община Бургас, в селото се прояви единодушнаяростна съпротива. Бяха проведени множество общоселски събрания, на които беобсъждан въпроса и хората заявиха, че са твърдо против изграждането навъпросната кариера с множество доводи.

На общественото обсъждане залата бепрепълнена с недоволни хора, бе съставена подписка ПРОТИВ и изпратена до Мин.Съвет, Министъра по екология, Областния управител и Общината.От Община Бургас твърдоподкрепят хората от селото и са декларирали това с няколко  решения на Общински съвет, множество писма,становища и други, но, въпреки това, инвеститорите продължават да упорстват ида действат.

Сега, когато вече се виждаподкрепата на държавата, в лицето на РИОСВ, РЗИ и други органи, за изгражданетона тази кариера, хората подготвят протести, гражданско неподчинение и другидействия за да спрат съсипването на селото. Основните искания на хоратаса:Прекратяване на концесионния договор на фирма„Берил“ ООД;Премахване на находището от регистъра наподземните богатства, така че този проблем да бъде решен веднъж и завинаги иДържавата да се съобрази с виждането на Общината за развитието на селото".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега