Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

За втора поредна година НОИ разпраща писма на нашенци, навършили възраст за пенсия

За втора поредна година НОИ разпраща писма на нашенци, навършили възраст за пенсия

Целта е бъдещите пенсионери да се погрижат за набавянето и оформянето на всички необходими документи във връзка с излизането им в пенсия.

Националниятосигурителен институт (НОИ) разпраща 81 052 персонални уведомителни писма до всички осигуренилица, които през 2019г. навършват изискуемата от Кодекса за социалноосигуряване (КСО) възраст за пенсиониране и на които не е отпусната пенсия заосигурителен стаж и възраст при условията на ранно пенсиониране. Освен информация за осигурителните имправа,  в писмата са посочени идокументите, които всеки следва да представи заедно със заявлението заотпускане на пенсия.

Такавакампания НОИ прави за втора поредна година – през 2017 г. лични писма получиха82 782 души. Целта на уведомяването е да бъде осигурено достатъчно времена бъдещите пенсионери да се погрижат за набавянето и оформянето на всичкинеобходими документи във връзка с излизането им в пенсия. Това не само осигуряваспокойствие на лицата при подготовката на пенсионирането, но и оптимизира самотопенсионно производство.

През2019 г. изискуемата за жените възраст за придобиване право на пенсия заосигурителен стаж и възраст е 61 години и 4 месеца, а за мъжете – 64 години и 2месеца. Правото на пенсия се придобива при наличие на 35 години и 8 месецаосигурителен стаж за жените и 38 години и 8 месеца осигурителен стаж за мъжете.Необходимо е обаче и двете изисквания (занавършена възраст и за придобит осигурителен стаж) да са изпълнениедновременно.

Националниятосигурителен институт препоръчва на осигурените лица да се снабдят с персоналенидентификационен код (ПИК), издаден от НОИ. Такъв код те могат да получат въввсяко териториално поделение на институцията. ПИК предоставя лесен и удобенначин за ползване на редица електронни и административни услуги през интернетстраницата на НОИ, както и позволява на потребителите да проследятосигурителната си история в Регистъра на осигурените лица.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега