Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

За пръв път 13 розови фламинги в Атанасовско езеро

За пръв път 13 розови фламинги в Атанасовско езеро

Други 5 розови фламинги са наблюдавани в ЗМ Пода, с което в момента в Бургаските езера има общо поне 18 птици.

13 розови фламинги наблюдаваха орнитолозите към проект "Солта на живота" при последното си посещение на Атанасовското езеро. Подобна численост до този момент не е отчитана през многогодишните наблюдения на птиците в Лагуната. Само преди две седмици се радвахме на високия брой от 7 птици, сега те са се увеличили двойно.

Други 5 розови фламинги са наблюдавани в ЗМ Пода, с което в момента в Бургаските езера има общо поне 18 птици. В районана Бургас вече 3 години постоянно живеят няколко розови фламинги, коитоизползват добрите условия на влажните зони за хранене и почивка, като успешнопреживяват тежките зими.

"В момента розовото фламинго увеличава популацията си и разширява ареала си и презпоследните години започва да се среща все по-често все по на север отобичайното. Най-близо до нас видът гнезди в Турция и Гърция. До скоронаблюденията на тези красиви розови птици у нас бяха изключителна рядкост, нопоследните няколко години се наблюдават често, както у нас, така и в севернатани съседка Румъния", коментира орнитологът Владимир Младенов от Българскодружество за защита на птиците.

Ако разпространението на розовото фламингопродъжи с подобни темпове и във връзка с осезаемите ефекти на климатичнитепромени, е твърде вероятно видът да намери нови гнездови територии, далеч отобичайните си места за размножаване.

Гнездата му са купчина пръст натрупана надиги, малки острови или направо в плитки басейни.Атанасовско езеро предоставя добра хранителнабаза за стотици видове птици – подходяща е и за розовото фламинго, което сехрани предимно с макробезгръбначни, има големи плитки басейни, далеч отприсъствието на човека и подходящи места, където видът може да прави своитегнезда.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега