Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Забраниха строителството върху дюните в защитена зона "Ахелой-Равда-Несебър"

Забраниха строителството върху дюните в защитена зона "Ахелой-Равда-Несебър"

Върховният административен съд (ВАС) потвърди акт на Административния съд в Бургас, произнесен по протест на Окръжната прокуратура в града и забрани строителството върху три дюни, разположени в защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър“.

Върховният административен съд (ВАС) потвърдиакт на Административния съд в Бургас, произнесен по протест на Окръжнатапрокуратура в града и забрани строителството върху три дюни, разположени взащитена зона „Ахелой-Равда-Несебър“.    

Припомняме, че сагатасе разигра през 2013г. Тогава по протест на Окръжна прокуратура - Бургас,Административен съд в града с Решение по адм.д.№392/2013г., отмени Решение наДиректора на РИОСВ- Бургас за съвместимост на инвестиционно предложение на ЕООД„Сле груп“ с предмета и целите на опазване на защитена зона „Ахелой, Равда,Несебър“  и прогласи неговата нищожност.       

С атакувания административен акт наРИОСВ - Бургас е било съгласувано инвестиционно предложение за „Изграждане нажилищно застрояване в поземлен имот в м.“Кокала“ в землището на Община Несебър.Имотът попада в границите на защитена зона „Ахелой, Равда, Несебър“ за опазванена природните местообитания и дивата флора и фауна.  

Съдът е уважил становището на Прокуратурата,че на територията на имота са представени три природни дюнни местообитания,предмет на опазване в защитената зона, което е несъвместимо с планиранотожилищно строителство.  

С Решение на Върховния административен съд поадм.д.№1364/2015г., актът на Административен съд Бургас е изцяло потвърден.    Решението на съда е окончателно и неподлежи на обжалване.    Отново по протест на Окръжнапрокуратура-Бургас, от РДНСК-Бургас, със Заповед №ДК-10-ЮИР-74/2015г. са прогласилинищожността на Разрешение за строеж №25/2009г., издадено от Главния архитект наОбщина Царево, за изграждане на обект „Жилищни сгради за сезонно ползване изона за обществено обслужване“ в м.“Смайлов чаир“ Община Царево, издадено наимето на „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс“ ЕООД.   

С Решение по адм.д.№1641/2015г.Административен съд Бургас е отхвърлил като неоснователна жалбата  на „Ибердрола инмобилиария риъл естейтинвестмънтс“ ЕООД против Заповедта на РДНСК Бургас и е потвърдил изводите ватакувания административен акт за допуснати груби нарушения на Закона за устройствона територията и Закона за опазване на околната среда, т.к. площта и обемът наинвестиционното предложение са изисквали преценка на необходимостта отизвършване на оценка на въздействието на строежа върху околната среда, порадиблизостта на имота със защитената зона „Караагач“.Решението на Административен съд Бургас  подлежи на обжалване.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега