Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Завършват Клетка 1 на новото регионално депо

Завършват Клетка 1 на новото регионално депо

Кметът Димитър Николов инспектира строителството на новото Регионално депо за битови отпадъци „Братово – запад“. Проектът се нарича „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Бургас“. Той се финансира от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", по силата на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Общата стойност на проекта е 43 231 121 лв., а срокът за изпълнение - 44 месеца (от 25 август 2011 г. до 25 април 2015 г.).

КметътДимитър Николов инспектира строителството на новото Регионално депо за битовиотпадъци „Братово – запад“. Проектът се нарича „Изграждане на регионалнасистема за управление на отпадъците в регион Бургас“. Той се финансира отОперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", по силата на договорза предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.Общата  стойност на проекта е 43 231 121лв., а срокът за изпълнение  - 44 месеца (от 25 август 2011 г. до 25 април 2015г.). 

Къмднешна дата приключва строителството на Клетка 1, която побира 400 000 тонаотпадъци и е с обем 450 000 куб. м. Изградена е дренажната система под дъното,както и обходните скатови канавки. Извършват се изкопно-насипни работи пооформяне леглото на клетката и за достигане на проектните нива и вътрешнитеексплоатационни  пътища.

Освен това е изградена и 70 %от опорната дига. Сградатаза  съхранение на опасни отпадъци наплощадката, отредена за Екопарк, е завършена в груб строеж. Продължаватдейностите по изграждане на канализация и изгребна яма, маслоуловител и  резервоар. Стартирано е и външното ел.захранване до обекта.  Вкрая на миналата година започнаха също подготвителни мероприятия застроителство на двете претоварни станции за отпадъци в общините Несебър иКарнобат.

“Щепроверявам често и се надявам до края работата да върви качествено и в срок.Това е изключително важен за целия Бургаски регион проект, той като решавапроблемите ни с депониране на отпадъците за 50 години напред. За да очертаямащаба, припомням, че депото ще се ползва от 210 населени места с близо половинмилион жители”, каза кметът Димитър Николов.

Среализиране на проекта ще се постигнат следните цели:

-Драстично намаляване на количествата отпадъци, насочени за депониране,респективно редукция в размера на дължимите отчисления по чл. 64 на ЗУО.

-Преустановяване използването на нелицензираните депа и съсредоточаване наотпадъчния поток към контролирано регионално депо;

-Осигуряване на предварително третиране на отпадъците преди депониране;

-Оптимизация при превоза на дълги разстояния чрез претоварни станции /Карнобат иНесебър/ и високоефективни транспортни средства за пренасяне на отпадъците;

-Разделно събиране на специфични отпадъци, например отработени масла, батерии иакумулатори, излезли от употреба МПС, електрическо и електронно оборудване,утайки от ПСОВ и биоразградими отпадъци, отпадъци от строителна дейност;

-Компостиране и сепариране на рециклируеми отпадъци на депото;

-Екологично депониране, с възможност за оползотворяване на биогаза. 

Обхватътна проекта включва проектиране и изграждане на първа клетка от Регионално депо"Братово - Запад", монтиране на съоръжения за сепариране, откритокомпостиране и рециклиране на строителни отпадъци, изграждане на склад завременно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита, изграждане на двепретоварни станции в Несебър и Карнобат и довеждаща инфраструктура до тях,доставка на машини и съоръжения за експлоатация на регионалното депо и дветепретоварни станции.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега