Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Законово се регламентират еднодневните трудови договори

Законово се регламентират еднодневните трудови договори

Три промени в Кодекса на труда одобри правителството – въвеждането на еднодневни трудови договори, промени в работно време с променливи граници и уеднаквяването на продължителността на платен отпуск за всяко дете без ограничения. Предлага се приемането на нова законова разпоредба, с която се дава възможност на регистриран земеделски стопанин да сключва еднодневен трудов договор с работник.

Три промени в Кодекса на трудаодобри правителството – въвеждането на еднодневни трудови договори, промени вработно време с променливи граници и уеднаквяването на продължителността наплатен отпуск за всяко дете без ограничения.Предлага се приемането на новазаконова разпоредба, с която се дава възможност на регистриран земеделскистопанин да сключва еднодневен трудов договор с работник.

Този вид договор щеможе да се сключва в основна икономическа дейност „Растениевъдство” само заприбирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят, за професии, коитоне изискват специална квалификация. Предвидено е, че работник ще може да полагатруд по този вид договори не повече от 90 работни дни в календарната година.Изрично се упоменава, че работодателите не изпращат уведомления в Националнатаагенция за приходите, не връчват длъжностна характеристика и не издават заповедза прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока му.

Предвижда сеиздаване на наредба от министъра на труда и социалната политика, в която ще сеопределят условията и редът за издаване, регистриране и отчитане на тезитрудови договори. Законопроектът предвижда тези работници да се осигуряват самовъв фонд „Пенсии” и фонд „Трудова злополука и професионална болест”, апаричните обезщетения при настъпила трудова злополука и професионална болест дасе изплащат за срока на неработоспособността, но за не повече от 90 календарнидни. С промени в Закона за здравното осигуряване се създава възможност завремето, през което ще бъдат наемани, лицата да бъдат здравно осигурявани, катоздравноосигурителните вноски да се внасят авансово от работодателите, заедно свноските за социално осигуряване.

Предлагат се и изменения, с които ще се дадевъзможност лицата, които полагат труд по време на сезонната селскостопанскаработа да не бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица. Очаква серегламентацията на трудовия договор за един ден да доведе до приходи в бюджетана държавното обществено осигуряване с до 19 200 000 лв. и от данъци върхудоходите на физическите лица с до 5 300 000 лв. Предвидено еразпоредбата да се прилага до 31 декември 2015 г. След като бъде направенанализ на приложението й, може да се удължи нейното действие, вкл. да серазшири приложното й поле и за други дейности при доказана ефективност.

Със същия законопроект сепредлага и промяна относно установяването на работно време с променливиграници. Целта е създаване на правна възможност за по-голяма гъвкавост наработното време за работника или служителя и въвеждане на по-либерален режимпри разпределение на работното време в рамките на работната седмица.С друга промяна се предвижда следизползване на отпуск поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето нее настанено в детско заведение, всяка работничка или служителка да има право надопълнителен отпуск за отглеждането му до навършване на 2-годишна възраст.

Предложената промяна цели уеднаквяване на продължителността на отпуска замайчинство за четвърто и следващо дете с този за първо, второ и трето дете.Така се осигурява равнопоставеност при отглеждането на децата в семейството,независимо от техния брой. В резултат от предложената промяна правото на платенотпуск за майчинство за четвърто и следващо дете ще бъде в размер на двегодини, а не на година и половина, както досега. Поради това отпаданеобходимостта от 6-те месеца неплатен отпуск, на който имаха право такивамайки.

Предлага се и новаадминистративна мярка – контролните органи на инспекцията по труда да могат дапоставят специален знак в случаите, когато спират дейността на предприятия,производства и обекти, тъй като нарушенията на правилата за здравословни ибезопасни условия на труда застрашават живота и здравето на хората. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега