Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Занаятчийската камара иска улица и училище по занаятчийство от Общинския съвет

Занаятчийската камара иска улица и училище по занаятчийство от Общинския съвет

Местните майстори искат и промяна в регламентите, които да третират т.нар. "hand-made" артисти в региона различно от регистрираните занаятчии.

Регионалната занаятчийската камара отново внесе искане до Общински съвет за съдействие за обособяването на улица/алея на занаятите и училище по занаятчийство в Бургас. Местните майстори искат и промяна в регламентите, които да третират т.нар. "hand-made" артисти в региона различно от регистрираните занаятчии.

Сдружението съществува от 2002-ра година и вече 15 години се бори за това да получи свое пространство. В Камарата вече членуват над 2 200 регистрирани занаятчии, които работят за запазването на автентичните майсторски техники на традиционните за бита по тези ширини занаяти. Според тях, това може да подпомогне местната икономика, в частност туризма и образованието.

От РКЗ се оплакват от това, че занаятчийството все по-често се смята за архаична форма и намира място в етнографските музеи. Те обаче твърдят, че то е жив поминък и притежава силата да бъде икономически активна сфера. За целта са необходими условия за успешното практикуване на тези занаяти.

Едно от нещата, за които РКЗ настоява, е обособяването на подходящо пространство - улица, алея или занаятчийски комплекс, където членовете на сдружението да представят продукцията си и да демонстрират уменията си. Сред амбициите на занаятчиите е и разкриването на занаятчийска школа/училище, където отделните традиции да се предават през поколенията. Сдружението настоява занаятчийството да бъде включено в стратегията за туризма на Община Бургас.

Накрая, но не на последно място, те искат прецизирани текстове, които да регулират реда и таксите за занаятчийските дейности. Причината за това са множеството артисти, създаващи ръчно изработени вещи, без да притежават необходимия ценз за това и без да са регистрирани по регламента за занаятчиите.

Според РКЗ, тези лица заемат голяма част от щандовете за мартеници, например, и така ощетяват регистрираните занаятчии.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега