Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Заподозреният за хакването на НАП проучвал данните на Борисов, Цацаров и Пеевски

Заподозреният за хакването на НАП проучвал данните на Борисов, Цацаров и Пеевски

Прокуратурата е убедена, че арестуваният IT специалист е хакерът, ударил НАП.

По повод изявления пред медии на обвинения в хакването на НАП IT специалист и на негови работодатели, пресцентърът на Прокуратурата разпространи официална позиция, в която изразява категорично убеждение, че арестуваният е виновен.

Ето и какво е открило разследването до момента:

В хода на първоначалното претърсване в офиса на фирмата, в която работи обвинения в източването на лични данни млад мъж, разследващите органи иззеха веществени доказателства, включително и служебния компютър на IT специалиста. От анализираните данни към момента може да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава  работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на 20-годишния пловдивчанин.

Самият той е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството. Установено е, че между 10.07.2019 г. и 12.07.2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на програмиста са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски.

Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора. Резултатът от тези търсения младият мъж съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП  с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от компютърджията с друго лице.

В дигитална папка на служебния компютър на задържания е наличен файл с име „математика за домашно“, с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Според прокуратурата, това е индикатор, че 20-годишният мъж разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството.

В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. В друга дигитална папка на служебния компютър на заподозрения е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците.

Установено е, че на служебния компютър на компютърния специалист са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

На 16.07.2019г., в 11:50 ч на електронните пощи на bTV, NOVA и в. „Капитал“ e получено съобщение от “анонимния руски хакер” чрез e-mail “minfin@mail2tor.com”. За разследването на този етап няма съмнение, че заподозреният 20-годишен мъж е автор и разпространител на писмото до медиите, чийто автор се представя за “анонимен руски хакер”.

Продължава работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства. Предстоят действия по разследването, свързани и с възможното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега