Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започва приемът на документи за подмяна на старите печки на твърдо гориво

Започва приемът на документи за подмяна на старите печки на твърдо гориво

В настоящия етап - Пилотна фаза, ще бъде приложен за първи път разработеният подход за смяна на старите печки, а обхванати ще бъдат общо 80 домакинства.

Започва приемът на документи за подмяна на печките на твърдо гориво с екологични такива по Програма ЛАЙФ. Това съобщиха на пресконференция днес представители на местната власт, сред които зам.-кметът по европейски политики и околна среда Весна Балтина, Маринета Николова - началник на отдел "Екологични политики и програми", и Величка Великова от дирекция "Европейски политики и програми".

Интегрираният проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" предвижда в Бургас да бъдат подменени отоплителните уреди на 1 994 домакинства.

В настоящия етап - Пилотна фаза, ще бъде приложен за първи път разработеният подход за смяна на старите печки, а обхванати ще бъдат общо 80 домакинства. В последващата Основна фаза ще се подменят отоплителните уреди на още 1 914 домакинства.

Заявленията следва да бъдат подавани в Местния център за администриране на проекта на адрес: гр. Бургас, ул. "Трапезица" No 5 /зад хотел "Бургас"/ - всеки работен ден от 15,00 до 19,00 ч. от 27 януари, понеделник, до 31 март тази година включително.

Едно от необходимите условия е жилищата на кандидатите да бъдат в териториалния обхват на схемата за подмяна на старите печки на твърдо гориво: Централна градска част, квартал "Възраждане" и комплексите "Лазур", "Братя Миладинови" и зона Г на "Меден рудник".

Районите са определени след проучване и анализ за нивото на замърсяване на въздуха с фини прахови частици, отделяни от битови отоплителни уреди на дърва и въглища; броя домакинства в съответните райони; вид, гъстота и етажност на застрояването; наличие на изградена газопреносна мрежа и не на последно място - съобразно предварително заявения интерес от страна на гражданите за участие в доброволното преминаване към алтернативни екологични горива за отопление.

При реализирането на първата фаза от проекта се очаква количеството на отделяните фини прахови частици при отопление на печки с твърдо гориво да намалее с 1 200 килограма за една година.

Всеки от одобрените кандидати ще получи безвъзмездно новите отоплителни уреди, заедно с монтаж и демонтаж на старите печки. Гаранционният срок на оборудването е 5 години.

Кандидати, които са подали документи за участие в Пилотната фаза, но не са класирани, могат да бъдат кандидати и по Основната фаза с вече подадената документация.

Друг проект, който Община Бургас изпълнява, е "Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. Долно Езерово", по който се предвижда подмяна на старите отоплителни уреди на още 2 280 домакинства.

Едновременно с това администрацията прилага различни мерки по своята Програма за намаляване замърсяването на въздуха, сред които осигуряването на 56 нови електрически автобуса, засаждане на нови дървета в междублокови пространства, миене на улици във вътрешните части на жилищните райони.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега