Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започнало е изтеглянето на 12 от вагоните, дерайлирали край гара Хитрино

Започнало е изтеглянето на 12 от вагоните, дерайлирали край гара Хитрино

В селото са нанесени материални щети на над 50 къщи и други обществени сгради.

Продължават действията на близо 200 пожарникари, спасители и полицаи за овладяване на ситуацията след взривената цистерна край гара Хитрино, информират от пресцентъра на МВР. На терен работят 22 пожарни екипа от Шумен, Разград, Търговище, Варна, Русе и Велико Търново, които приоритетно охлаждат обърнатите цистерни, погасяват възникналите пожари и извършват издирване за пострадали хора.

Започнало е изтегляне на част от дерайлиралите вагони, очаква се около 13 часа на мястото на инцидента да пристигнат и кранове на БДЖ, с които да бъдат вдигнати обърнатите цистерни. В селото са нанесени материални щети на над 50 къщи и други обществени сгради. Към момента има потвърдени данни за петима загинали и 27 ранени. Евакуирани са 40 домакинства. Няма пряка опасност за останалите хора от населеното място.

Причината за инцидента е в процес на изясняване. На мястото на инцидента са министър- председателят Бойко Борисов, заместник- министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов.

Междувременно, екипите на социалните служби са създали необходимата организация за подпомагане на пострадалите при взрива в село Хитрино. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Социалните работници ще съдействат на пострадалите за получаване на еднократна помощ в размер на 325 лева.

След приключването на работата на разследващите органи, екипите ще преценят какви допълнителни мерки за подкрепа на пострадалите семейства могат да бъдат предприети, каза министър Русинова.

Eкипи от РИОСВ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в Шумен незабавно отидоха на мястото на аварията на ЖП гара Хитрино, за да вземат проби за качеството на атмосферния въздух. Направено е измерване със специализирана апаратура за проверка на въздуха в аварийни ситуации – газ анализатор „Gasmet”.

След обработка на първоначалните данни е установена концентрация на въглероден диоксид и въглероден оксид значително над нормата. Нивата им са под границата за риск за човешкото здраве. Предстои допълнителна обработка на резултатите. Министър Василева е наредила в село Хитрино да бъде позиционирана мобилна автоматична станция на Регионалната лаборатория към ИАОС във Варна за постоянно измерване качеството на атмосферния въздух.

По всяка вероятност, понеделник (12-и декември) ще бъде обявен за Ден на национален траур, в памет на жертвите. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега