Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започнаха Горещниците, по тях гадаем каква ще е зимата

Започнаха Горещниците, по тях гадаем каква ще е зимата

На днешния ден, 15 юли, се чества Денят на Свети Кирик и Света Юлита, следващите дни са посветени на Мъченица Юлия и на Света Марина.

Горещниците се отбелязват от днес до 17 юли всяка година и според обичая са тридневно празненство в чест на огъня като стихия. На днешния ден, 15 юли, се чества Денят на Свети Кирик и Света Юлита, следващите дни са посветени на Мъченица Юлия и на Света Марина.

В тези дни българите вярвали, че огънят слизал от небето. Той винаги е носел на хората и благодат и стихия, и опустошение. Преди много години на първия горещник се е изгасявал огънят от всичките огнища. По време на втория горещник хората не са палили никакъв огън, а на третия горещник – денят, в който се чества огнената Света Марина, се подновявал огънят чрез така наречения нов или жив огън.

Това е един много стар, много установен обред и при извършването му и запалването на новия огън, всички хора от селото са си взимали от него и са подновявали своя огън като са го пазели до следващата година до новите Горещници.

В много райони на страната по това какви са тези три дни и съответно дали са достатъчно горещи, хората гадаят какво ще бъде времето през януари, февруари и март. Ако слънцето пече силно съответните месеци като се наричат първият ден на януари, вторият на февруари, третият на март, това означава, че зимата ще бъде топла, без снежно натрупване, без виелици и т.н.

Сред народните вярвания е било, че ако по време на Горещниците един болен човек се изкъпе в топли минерални извори, болестите ще избягат от него и той ще се излекува.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега