Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започнаха поморийските поетични празници "Яворови дни"

Започнаха поморийските поетични празници "Яворови дни"

Тридневните поетични празници „Яворови дни”, организирани от Община Поморие и НЧ „Просвета 1888”, започнаха със заупокойна молитва в памет на поета и представяне на колекция акварели на Художествена Галерия „Никола Маринов” – град Търговище в читалището. Официалното откриване на празниците се състоя на паметника на Яворов.

Тридневнитепоетични празници „Яворови дни”, организирани от Община Поморие и НЧ „Просвета1888”, започнаха със заупокойна молитва в памет на поета и представяне наколекция акварели на Художествена Галерия „Никола Маринов” – град Търговище вчиталището. Официалното откриване на празниците сесъстоя на паметника на Яворов.

Сред гостите, дошли да почетат поета, бяхапредседателят на Общински съвет Поморие д-р Милена Енева, кметът на ОбщинаПоморие Иван Алексиев, кметът на родния град на поета Чирпан - Кичка Петкова, заместник-кметътна Община Поморие Илия Джингов, проф. Михаил Неделчев, проф. Красимир Тасков,проф. Ромео Смилков, режисьорът Бойко Илиев, поетесата Мирела Иванова и общинскисъветници.         

„Често ми задават въпроса защо ние поморийцитолкова обичаме Яворов. Роден е в Чирпан, живял е за кратко в Поморие, но тук,на тези скали, усамотен и загледан в морето, той е написал най-прекрасните систихове, които са оставили незаличима следа в българската литература. Тук вПоморие се е родил геният на твореца Яворов. Затова ние го чувстваме като единот нас и се гордеем, че е част от историята на нашия град. Затова вече повечеот 50 години отдаваме почитта си към великия поет.” – с тези думи кметът ИванАлексиев откри 56-тите Национални поетични празници в Поморие. Той благодари научастниците в конкурсите за поезия и рецитал и им пожела успех.

Приветствия към гостите отправи икметът на Чирпан Кичка Петкова. Тя изрази радостта си от това, че „Яворовитедни” се провеждат в два града - Поморие и Чирпан и благодари на поморийци,затова че повече от половин век , всяка година, почитат паметта на поета.

Народниятпредставител д-р Галина Милева изпрати поздравителен адрес до всички гости напразника. Слово за Яворов произнесе режисьорът Бойко Илиев – създател напостановката „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла”, която се игра всалона на НЧ „Просвета 1888” след откриването.         

 „Яворовите дни” продължават до 19 юли,когато ще бъдат наградени участниците от националните конкурси за рецитал ипоезия.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега