Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Зафиров: Администрацията да поеме отговорността си за спрените пари

Зафиров: Администрацията да поеме отговорността си за спрените пари

"Общинската администрация да спрат да се оправдават с министерството, а да поемат отговорността си и да накажат виновните за спрените пари по ОП "Регионално развитие", това заяви в официално писмо до медиите народният представител от групата на "Коалиция за България" - Атанас Зафиров днес. Официалната позиция е в отговор на днешното изявление на кмета Николов.

"Общинската администрация да спрат да се оправдават с министерството, а да поемат отговорността си и да накажат виновните за спрените пари по ОП "Регионално развитие", това заяви в официално писмо до медиите народният представител от групата на "Коалиция за България" - Атанас Зафиров днес. Официалната позиция е в отговор на днешното изявление на кмета Николов. Ето и пълният текст на писмото*:

"Неотговаря на истината твърдението, че има само констатации, а няма санкции. Впериода 7 - 11 април т.г.Европейската комисия е извършила рутинен одит на проекти, финансирани отОперативна програма „Регионално развитие“/ОПРР/. На база предварителниконстатации от тази проверка временно сапрекъснати  плащанията по приоритетниоси 1- „Интегрирано и устойчиво градско развитие“ и 3- „Устойчиво развитие натуризма“. Става дума за междинни заявления за плащане подадени към ЕК на 3април и 27 май 2014 г. от страна на Сертифициращия орган на обща стойност 90 млн. евро.

В полученото от ГД „Регионално и градско развитие“ писмо са обобщениконстатираните нарушенията свързани с проведените обществени поръчки отбенефициентите, като основната посочена е община Бургас и проект „Интегриранградски транспорт на Бургас“ с бенефициент община Бургас. Вярно е твърдението на администрацията зааналогичен случай през 2011. 

Следизвършен одит през 2010 г.,от страна на ОСЕС са установени нарушения. В тази връзка през февруари 2011 г.е получено писмо от страна на комисар Йоханес Хаан за възможно спиране насредствата по ОПРР. Това писмо е дало възможност в аванс да се предприематмерки за подобряване на процедурите и контролите.

Направена е повторна проверкана всички процедури по обществени поръчки по проектите със сертифицирани разходипрез 2010. Наложена е 5% плоска финансова корекция в размер на 2,4 млн. лв. иса наложени 23 финансови корекции на бенефициенти по програмата на стойностблизо 600 хил. лв. В продължение на 9 месеца не са подавани сертификати и чакслед извършените проверки, наложени корекции и подобрения в системите, епоискано плащане.

Добре е, че от ГЕРБпризнават за спрени средства и наложени корекции при тяхното управление,лошото е, че поредните нарушения при прилагането на ЗОП от страна набенефициентите този път водят не само до налагане на финансови корекции, но идо временно прекъсване на плащанията по две приоритетни оси на ОПРР. По приоритетни оси „Регионална и местнадостъпност“, „Местно развитие и сътрудничество“ и „Техническа помощ“,плащанията към бенефициентите продължават.

Добрее и да се знае, че системите за управление и контрол  по ОПРР са утвърдени през ноември 2009 г. /по времето на управлението на ГЕРБ оттогавашния ръководител на УО на ОПРР и зам.-министър на регионалното развитие г-жа Лиляна Павлова/.

За първи пътиндикация за пропуски в системите за управление и контрол е получена, следизвършен одит на операциите и системен одит през 2010г. от страна на ОСЕС. Втази връзка през февруари 2011 г. е получено и цитираното писмо от страна накомисар Йоханес Хан за възможно спиране на средствата по ОПРР. Наложена е 5%плоска финансова корекция в размер на 2 365 625,34 лв. Що се отнася до обявените като “дребни“ от страна на общинскатаадминистрация пропуски, то те най-обобщено могат да се групират така:  

- Неправилно намаляване на сроковете запредставяне на оферти /самото обявяване на търга е по-рано от нормативноустановеното или заложеното в предварителното обявление/

- Неправилно намаляване нанормативно-установения срок за потенциалните участници да получат тръжнатадокументация.

- Диспропорция при критериите за подбор/неприемливи критерии/.

- Неправилна промяна/модификация накритериите за подбор, чрез уточнение разпратено само до участниците, без да епубликувано в официалния вестник на ЕС.

- Пропуск за включване в документацията надетайлна методология за оценка, включваща подкритерии.

- Неясно разписана методика за оценка на офертите.

- Неправилно прилагане на методиката засредна цена по време на оценка.

Това са достатъчносериозни пропуски, говорещи за липса на професионализъм или други мотиви вработата на бенефициента. За това трябва да бъде понесена съответнатаотговорност – политическа и административна.

В заключение бихдобавил, че от правителството се предприемат всички мерки испешни действия, за да се изпълнят препоръките на ГД „Регионално и градскоразвитие“, за възстановяване на спрените плащания и недопускане на щети закоректните бенефициенти.

Атанас Зафиров –народен представител от ПГ на Коалиция за България"

* Публикуваният текст е пълен и без редакторска намеса.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега