Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Зафиров: Най-ефективният начин за борба с корупцията е нейната превенция

Зафиров: Най-ефективният начин за борба с корупцията е нейната превенция

"Най-ефективният способ за борба с корупцията е нейната превенция“. Това заяви народният представител от БСП - Лява България Атанас Зафиров по време на форум „Борба срещу корупцията в България – за демокрация на гражданите“.

"Най-ефективният способ за борба с корупцията е нейната превенция“. Това заяви народният представител от БСП - Лява България Атанас Зафиров по време на форум „Борба срещу корупцията в България – за демокрация на гражданите“.

Според него един от най-тежките проблеми в днешна България е този за т. нар. "Институционална корупция", която се проявява в законодателни актове и в решения на изпълнителната власт, които оценяваме като "поръчкови".

"Тяхната обществена опасност, и преките и косвените щети за държавата и обществото от тях, могат да стигнат огромни размери – този проблем, по никакъв начин не намира своето решение с предлагания ни закон по тази тема", допълни той. По думите му, редица мерки, стратегии, насоки и дори закони привидно трябва да борят корупцията, но в действителност резултат от тях няма.

"Същевременно се наблюдава „прояждане“ на почти всяка сфера на обществения живот от корупцията и като последица от това настъпва срив в държавността и установения в страната правов ред“, подчерта той.

Зафиров е на мнение, че в безкритична и безконтролна среда корупцията и корупционното поведение се превръщат в практика на поведение, водещо да лавинообразното им нарастване. Според него, начинът за премахване на съществуващата благоприятна корупционна среда по-скоро се намира в промяната на прилагането на законите, отколкото в приемането на нови такива.

Той подчерта, че в България има 96 различни контролни органи, които ако си вършат работата, прокуратурата и съдът ще бъдат в значителна степен подпомогнати и дори разтоварени, а превенцията ще се засили още преди да е извършено престъплението.

"Основната грешка, която се допуска е, че дейността на почти всички органи, ангажирани в борбата с корупцията, е насочена към минимализиране на последиците от осъществяването й, а не към ликвидирането й в нейния зародиш", допълни народният представител. Той е на мнение, че дейността на всички органи, включително и вътрешноведомствените такива, свързани с борбата с корупцията, следва да бъде насочена към изкореняване на условията и предпоставките благоприятстващи извършването на корупционна дейност.

"Необходимо е пресичането на пътищата за нейното осъществяване. Създаването на система от механизми за противодействие и борба с корупцията трябва да бъде съобразено със спецификата на всеки елемент от обществения живот, който би могъл да генерира корупционно поведение", каза още Зафиров.

От друга страна, гражданското общество също трябва да участва в борбата с корупцията, подчерта народният представител.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега