Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Зафиров: С антикорупционния закон се създава орган за политически репресии

Зафиров: С антикорупционния закон се създава орган за политически репресии

„Управляващата коалиция се опитва да прокара този спорен законопроект в 12 без 5, като целта е създаване на орган за политически репресии”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Лява България Атанас Зафиров относно Законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Той продължи, че от ляво категорично не подкрепят предложения законопроект.

„Управляващатакоалиция се опитва да прокара този спорен законопроект в 12 без 5, като целта есъздаване на орган за политически репресии”. Това заяви от парламентарната трибунадепутатът от БСП Лява България Атанас Зафиров относно Законопроекта запредотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.Той продължи, че от ляво категорично не подкрепят предложения законопроект.

Зафиров посочи, че няма как да се подкрепи законопроект, който въвеждаанонимните сигнали като метод на работа. В тази връзка той цитира становище наНационалната асоциация на председателите на общински съвети в РепубликаБългария, в което се казва, че предложенията ще доведат до ежедневен лов навещици.

„Ще се установи практика на непрекъснато подаване на сигнали иомаскаряване на хора, без да могат да се защитят, защото клеветниците сазащитени, а проверяващите органи ще потънат в хиляди сигнали”, каза ощеЗафиров. Относно заявеното, че този законопроект ще увеличи обхвата напроверяваните лица, той заяви, че това се касае само за лицата в обхвата наЗакона за публичност на имуществото.

„Те се удвояват, но по отношение налицата, които са в потенциален конфликт на интереси, те се намаляват със 105хиляди служители – експерти в общински и държавни администрации, кметове накметства, кметски наместници”, обясни депутатът.Зафировприпомни, че първоначалният проект е предвиждал новото бюро да има функции поотношение на 15 000 лица, заемащи висши публични длъжности, а следвнасянето на промените в Конституцията тази цифра пада на 10 000. Подумите му с проекта за изменение на Конституцията се предвижда проверките наимуществените декларации и за конфликт на интереси на 5000 съдии, прокурори иследователи да се възложат на Инспектората към ВСС.

„Следва логичният въпрос –струва ли си да се прави изцяло нов орган по отношение на 10 000 души,заемащи висши публични длъжности, при положение, че тези, на които ще сепроверяват имуществените декларации от специализирания орган, ще се повишат с2300, а за конфликта на интереси кръгът на задължени лица пада 12 пъти от120 000 на 10 000 лица”, попита Зафиров. 

Той разкритикувавносителите и за това, че въпреки уверенията за надпартийност на едноличнияорган, са въведени две нови основания за предсрочно прекратяване мандата набюрото, което го поставя в много силна зависимост от органа, който го назначава– МС. Според Зафиров липсата на контрол от НС засилва опасенията, че органът щесе използва за политическа репресия. Той продължи, че не е ясно защо сенамалява сегашният минимален размер на глоба от 5000 лв., при установенконфликт на интереси, до 1000 лв.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега