Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Захранване на бебето през есента

Захранване на бебето през есента

Есента един прекрасен сезон, ако Ви предстои захранване на бебето Ви с твърди храни.

Свикнали сме да гледаме на есента като на сезон, в който природата „заспива“. Но по отношение на плодовете и зеленчуците това изобщо не е така. През септември и октомври летните продукти биват заместени от други, които са също толкова полезни и вкусни. Някои от тях дори попадат в списъците със суперхрани, препоръчвани не само за възрастните, но и за децата.

„Есента е преходен сезон, в който тялото ни се подготвя за студените месеци. Природата се е погрижила за това на трапезата ни да има продукти, които са важна част от здравословния режим за укрепване на имунитета и адаптация към по-ниски температури. Макар да се намират и целогодишно, сега навлизаме в сезона на плодове и зеленчуци като ябълките, крушите, сините сливи, тиквата, карфиола, морковите, зеленият фасул, цвеклото“, обясняват специалистите от Детска кухня „Ам-Ам“.

Повечето есенни продукти се отличават с богато съдържание на вещества, полезни за имунната система и мозъка. Те засищат и осигуряват достатъчно енергия на организма, което е от особена важност за ранното развитие на детето. Това прави есента един прекрасен сезон, ако Ви предстои захранване на бебето Ви с твърди храни – процес, който изисква пресни продукти със специфично съдържание и вкусови качества.

Морковите, златните и сладките картофи, които са традиционно есенни храни, обикновено са препоръчвани като първа твърда храна, която да включите в менюто на детето си. Те са силно хранителни, съдържат важни микронутриенти, но нямат силен аромат и вкус, който да подразни обострените сетива на бебето. Те щадят стомаха му, като същевременно предоставят възможността на организма да се справи с предизвикателството на първата твърда храна.

Ябълката на свой ред често е препоръчвана като първия плод, с който да запознаете бебето. Причината се крие в съдържанието на важния за имунитета витамин С, както и В-комплекс, минерали като калций, калий и фосфор. Ябълките обаче съдържат и фибри, флаваноиди и пектин, които са полезни за стомаха и отделителната система.

Крушите – другото съкровище на есента, са богати на антиоксиданти, фибри и витамини, както и магнезий и калий. Ако са добре узрели, няма нужда от термична обработка. Можете просто да намачкате плода с вилица и имате чудесно леко и сладко пюре. Внимавайте обаче колко рано запознавате бебето с този плод. Експертите препоръчват да оставите по-сладките продукти за по-късен етап, за да не развие детето вкус към сладостта, преди да е привикнало към т.нар. „солени“ храни.

Тиквата също е сред типичните представители на есенното и дори зимното меню. Според науката, тиквата е зеленчук. Тя съдържа изобилие от важния за имунитета витамин С, както и цинк, който също е полезен за имунната система. Предимството й е, че е издръжлива, обработва се лесно и може да се приготвя както сладка, така и солена.

„Липсата на силен, специфичен вкус, както и финия аромат на тиквата не дразнят сетивата на бебетата, което я чудесен елемент от всяко едно пюре. Комбинира се добре както с моркови и картофи, така и с ябълки, круши или банани“, споделят кулинарите на „Ам-Ам“. 

Сините сливи често са препоръчвани от специалистите при състояния на запек. Те са богати на фибри, минерали и витамин А, които спомагат за нормалното функциониране на стомаха. Те имат и леко слабително средство, което не причинява обратен ефект – т.е. диария. Предимството им е, че имат приятен мек вкус и аромат. Можете да ги дадете на детето самостоятелно или като акцент в пюрираната храна на бебето при захранване.

Карфиолът обикновено е на пазара целогодишно, но за „сезон“ на това ядливо цвете се смята именно есента. Той съдържа витамин С, както и фибри, полезни за стомаха на бебето. Същото се отнася и до „роднината“ на карфиола – броколите. Те се приготвят лесно чрез задушаване, варене или печене. Тези два продукта имат по-специфичен аромат от зеленчуци като морковите и картофите. Различните специалисти препоръчват да не започвате захранването с тях, но и да не оставяте тези зеленчуци за по-късен етап, когато детето може да не ги възприеме.

„Плюсът да ги включите по-рано в менюто на бебето е, че то свиква с вкуса. Така увеличавате вероятността да ги консумира и на по-късен етап, когато много родители срещат предизвикателства в това да накарат децата си да приемат достатъчно и достатъчно разнообразни зеленчуци“, посочват още специалистите по детско хранене от Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега