Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Заявления за обезщетение за безработица ще се подават и електронно

Заявления за обезщетение за безработица ще се подават и електронно

Кабинетът прие промени в общо осем наредби, с които се намалява административната тежест за гражданите.

Заявление за отпускане наобезщетение за безработица ще може да се подава r по електронен път. Товапредвиждат промени в Наредбата за отпускане и изплащане на обезщетения забезработица, които бяха одобрени от правителството.

Промяната ще облекчибезработните да ползват осигурителни права, смятат от служебния кабинет. За подаване на заявление поинтернет ще се ползва квалифициран електронен подпис или персоналенидентификационен код. НОИ ще приема и заявления на хартия, в териториалните си поделения.

За хората, чието осигуряване е прекратено след 31-ви декември м.г., срокът заизплащане на паричните обезщетения ще се определя от броя на годините, презкоито са се осигурявали за безработица след 2001 г. По този начин отпаданеобходимостта да представят документи, удостоверяващи осигурителен стаж. Запреценка на правото и определяне размера на обезщетението ще се използватданните от информационната система на НОИ.

Кабинетът прие промени в ощеседем наредби, с които се намалява административната тежест за гражданите.Съгласно измененията в Наредбатаза пенсиите и осигурителния стаж отпада задължението за деклариране на имотносъстояние при подаване на заявление за социална пенсия за старост и персоналнапенсия.

Промените са свързани и с новия ред зазачитане на осигурителен стаж на самоосигуряващите се лица. От 01.01.2017 г.преценката на техните права се извършва въз основа на реално внесенитеосигурителни вноски – авансови или окончателни.С измененията в Наредбата заустановяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополукисрокът за приемане или неприемане на злополуката за трудова се удължава от 7 на14 дни. Произнасянето на длъжностното лице ще стававъз основа на наличните в досието за трудова злополука документи и на данните винформационната система на НОИ.

С други промени се регламентира, че върху доходите от обезщетения,изплащани въз основа на Кодекса на труда и други специални закони, се дължатосигурителни вноски. Разпоредбата е следствие от влезлите в сила на 1 януари изменения в Кодексаза социално осигуряване.Новите разпоредби в Наредбата за паричните обезщетения и помощи отдържавното обществено осигуряване са свързани с това, че от 1 юни 2017 г. се разширявакръгът на хората с право на отпуск и обезщетение за бременност, раждане,отглеждане на дете при смърт или тежко заболяване на майката (осиновителката)или при неизползване на отпуска при бременност и раждане.

Осигурените лица,които не могат да получат обезщетения за болест и майчинство, тъй катоосигурителят е преустановил дейността си, ще могат да представят документите,необходими за изплащане на обезщетенията, на хартиен носител лично или чрезупълномощени от тях лица в съответните териториалниподеления на НОИ.

Върху средствата за социални разходи ще се дължат осигурителни вноски завсички фондове на държавното обществено осигуряване, а не само за фонд„Пенсии“. Това се регламентира в Наредбата за реда за избор на осигуряване,внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски.

С промени вНаредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българскитеграждани на работа в чужбина и морските лица се прецизира редът за осигуряванена самоосигуряващите се пенсионери.

С друга промяна – в Наредбата за реда и начина за информиране на работниците и служителитеи за отпускане и изплащане на гарантираните вземания при несъстоятелност наработодателя, отпада задължението на НОИ да превеждасоциално- и здравноосигурителни вноски при изплащане на гарантирани вземанияпри несъстоятелност на работодателя. Разпоредбата е резултат от влезли в сила промени вЗакона за гарантираните вземания на работниците и служителите принесъстоятелност на работодателя. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега