Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Звезда от Македонската опера ще пее в "Тоска" утре вечер в Летния театър

Звезда от Македонската опера ще пее в "Тоска" утре вечер в Летния театър

Главната роля – тази на Флория Тоска, пък е поверена на звездата на Варненската опера Линка Стоянова.

Марян Йованоски щеизлезе на сцената на Летния театър утре вечер в „Тоска“ на Държавна опера - Бургас. Именитият баритон е звезда на оперната сцена в Македония и по света, а утре вечер ще се превъплъти в ролята на злодея Скарпия, който ставапричина за трагичната съдба на главната героиня Флория Тоска, на нейния любимМарио Каварадоси и на бившия консул на някогашната свободна Римска републикаЧезаре Анджелоти.

"В операта винаги злодеят се изпълнява от баритон", казваЙованоски за ролята си, която е изпълнявал на различни световни сцени. Заучастието си в бургаската „Тоска“ пристига от Астана, Казахстан, където е изпялпартията на Скарпия за четиридесети път. Постановката в Астана, състояла се вголямата зала „Астана Опера“, е дело на световноизвестния режисьор ФранкоДзефирели. От май 2007-ма Марян Йованоски е солист на Държавна опера Бургас.            

Главната роля – тази на ФлорияТоска, пък е поверена на звездата на Варненската опера Линка Стоянова.Репертоарът на сопраното е изключително богат и сложен – освен ролята на Тоскатя изпълнява партиите на Мими от „Бохеми“, Чо-Чо-Сан от „Мадам Бътерфлай“,Елизабет от „Дон Карлос“, Аида, Леонора от „Трубадур“, Дездемона от „Отело“,Микаела от „Кармен“ и много други. Позната е на оперните сцени в Германия,Австрия, Италия, Фанция, Швейцария, САЩ и други.

Образът на любимия на Тоска,художникът Марио Каварадоси, ще изпълни още една световноизвестна звезда –тенорът Ивайло Михайлов. Богатото му образование включва стипендия отМинистерството на културата на България за обучение в Академия „Борис Христов“в Рим, където учи под ръководството на Джузепе Тадеи, както и обучение приЛуиджи Алва и Уилям Матеуци в Академията за оперно бароково изкуство в Озимо,Италия. Ивайло Михайлов е известен и като оперен режисьор, като дебютът му катотакъв е моцартовата творба „Бастиен и Бастиена“. Сред оперните му триумфи саДон Хозе в „Coliseo do Porto“ през 2014, главнатароля на Вакула в приказната опера „Черевички“ на Чайковски, излъчена потелевизия RAI5, както и наставничеството и съдийството му в първото издание на „Pop star to opera star“– Виетнам и вокален педагог в „X-factor“.Ученик е на големия български тенор Калуди Калудов.

Операта „Тоска“ на Джакомо Пучини е написанапо пиесата „Ла Тоска“ от Викториан Сарду. Действието започва в църквата „СветиАндрей“ в Рим, където се укрива избягал затворник – бившият консул нанякогашната свободна Римска република Чезаре Анджелоти, в която творихудожникът Марио Каварадоси. Двамата стари приятели се срещат там, норазговорът им е прекъснат от любимата на Каварадоси Тоска.

Обзета от ревност, тясъзира прилика между изрисуваната от Каварадоси Мария Магдалена и маркизаАтаванти. Той успява да я утеши и отпрати, след което уточнява с Анджелоти планза бягство. Шефът на полицията и диктатор на Рим барон Скарпия, който е последите на Анджелоти, разбира, че бившият римски консул се крие в църквата, иоткрива в нея Каварадоси. Евентуалният контакт между двамата е добра причинахудожникът да бъде арестуван и да бъде отстранен от пътя на Скарпия към ФлорияТоска.

За да я настрои срещу любимия, той умишлено посочва приликата междуМария Магдалена и маркиза Атаванти. Ревността й подсказва на Скарпия къде еКаварадоси. Той е заловен и измъчван, а Скарпия предлага сделка на Тоска –любовта й срещу живота на Каварадоси. Междувременно Анджелоти, заради когото е арестуванхудожникът, се е самоубил при залавянето му. Тоска се съгласява с условията наСкарпия, който издава заповед Каварадоси да бъде убит с халосни патрони.

Всъщност той излъгва Тоска – срещу любимия й ще се стреля с истински куршуми.Опитвайки се да я прелъсти, тя го пронизва с нож. Каварадоси е разстрелян, алюбимата му, откривайки смъртта му и коварството на Скарпия, се хвърля въвводите на река Тибър.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега